DSC 0428

5 maart 201815:53

Door Joep Meijsen

Studenten TU Eindhoven pakken studententitel

Het ijshockeyteam van de Technische Universiteit Eindhoven heeft voor het tweede jaar op rij de titel gepakt in de Nederlandse studentencompetitie. De ijshockeyende studenten versloegen in eigen huis HYS Hokij Firebirds uit Den Haag met 12-2 en verzekerde zich zo ongeslagen van het kampioenschap met nog een wedstrijd te gaan.

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Den Haag koesterde het team een voorsprong van acht punten op naaste belager Bulldogs Groningen. Met nog vier wedstrijden te gaan voor de concurrent was een nieuwe overwinning van de Icehawks op Den Haag dus voldoende om definitief de titel te pakken. Het team wist dit seizoen, met de overwinning op Den Haag meegerekend, alle twaalf wedstrijden te winnen en koestert bovendien met 119 goals voor en 21 tegen het beste doelsaldo. Het is, na 2010-11, 2014-15 en dus 2016-17, al de vierde keer dat het de Eindhovenaren de beste zijn.

Volgens captain Ian Coumans zorgde de moeilijke slotfase van het seizoen 2016-17 ervoor dat het team beter voorbereid was op het nieuwe seizoen.'Na een succesvol seizoen waarin we kampioen werden, verloren we een aantal wedstrijd door het ontbreken van essentiële spelers. De marge was nog wel net genoeg om de titel te behalen, maar daar hebben we van geleerd. We hebben onze sterkere en ervaren spelers gelijkmatig verdeeld binnen onze opstelling. Hierdoor is het aantal tegendoelpunten, ondanks een blessure van onze keeper, een stuk lager. Dat heeft dit jaar denk ik de doorslag gegeven.'

DSC 0384

Foto's: Dennis Marinissen/ESIJV Icehawks

De kracht van het team is de combinatie van eigen opleiding en de aanvulling van buitenlands talent. Door de ervaren Canadese coach Roger Provencher, oud-eredivisiespeler voor de Eindhoven Kemphanen, weet het team in relatief korte tijd ijshockeyers op te leiden van beginnelingen tot gedegen ijshockeyers. Zij bouwen ervaring op door te oefenen tegen teams uit de regio. 'We voeren iedere week weer effectieve, maar lang niet altijd leuke, oefeningen uit die hun nut hebben bewezen', vertelt Coumans hierover. 'De ontwikkeling van sommige spelers binnen de club is ongelofelijk. Dat onderscheidt ons van ieder andere club. Ik wil dan ook het bestuur en vooral onze coach ontzettend bedanken voor hun inzet en toewijding aan het team.'

Deze ruggengraat van de club wordt ieder jaar aangevuld met talent uit landen waar ijshockey een prominentere sport is. Studenten uit Canada, Scandinavië, Rusland en de Baltische staten hebben in veel gevallen een voorsprong op de Nederlandse ijshockeyers en zijn een waardevolle aanvulling aan het team. De studenten die voor hun studie naar Eindhoven komen, vinden het fijn dat zij hun hobby hier verder kunnen beoefenen. Dit maakt dat de studentencompetitie een bonte mix is van vele nationaliteiten en dat de Nederlandse ijshockeyers een grote groei kunnen doormaken door te leren van deze ervaren krachten. Ieder jaar is het weer een verassing welke talenten er op het ijs verschijnen bij de verschillende teams. Dit jaar werd het team bijvoorbeeld bijgestaan door de Canadees Brett Speed die samen met de Fransman Guillaume Pellegrin de huidige topscorer is met achttien doelpunten.

Delen