Eindhoven Icehawks

1 november 201816:37

Door marketing@ijshockeynederland.nl

Students in the Spotlight

In onze nieuwe rubriek ‘students in the spotlight’ neemt IJshockey Nederland elke donderdag een ander studententeam onder de loep. Met deze week de Eindhoven Icehawks.

Hoe is jullie teamnaam ‘Icehawks’ tot stand gekomen en waar staat het voor?

De naam Icehawks stamt uit de beginperiode van de club, de eerste spelers begonnen zo rond 1984 en in 1986 werd de vereniging officieel opgericht. De oorsprong van de naam is bij ons zover ik weet niet bekend, maar ik vermoed dat deze iets te maken heeft met de Kemphanen die toen al actief waren in Eindhoven. De link tussen deze twee ‘ijsvogels’ is snel gelegd.

Uit hoeveel spelers bestaat de huidige selectie van de Icehawks?

De huidige selectie van spelers bestaat uit 55 studenten. Afhankelijk van het niveau van de tegenstanders passen wij onze lijnen aan, zodat wij altijd ±15 spelers klaar hebben staan.

Hoelang bestaat het huidige team al?

Onze club is in 1986 officieel opgericht en sindsdien spelen wij in de studentencompetitie.

Welke spelers/ speelster speelt het langst bij jullie en hoe lang is dat dan?

Het lid wat het langste bij ons gespeeld heeft is nu al meer dan 4 jaar lid. Dit hangt van de studie af. Als mensen hun bachelor, masters en PhD doen in Eindhoven en een studentensportkaart hebben kunnen die best lang lid zijn.

Wat zijn de do’s en don’ts binnen het team?

Om onze nieuwe leden te helpen proberen wij altijd tips aan elkaar te geven, maakt niet uit of je al 10 jaar ijshockey gespeeld hebt of als het je eerste seizoen is. De meest vanzelfsprekende don’t is niet tegen de hockey code in gaan. Dus je eigen teamgenoten niet blesseren tijdens het trainen, altijd elkaar met respect behandelen.

Zijn er nog ontgroeningsrituelen die je moet doen voordat je bij het team hoort, zo ja wat voor ontgroeningsrituelen laten jullie nieuwe leden doen?

Onze rookies hebben een paar taken die ze bij elke training moeten uitvoeren, de waterflessen vullen, pucks halen, kar met shirtjes uit het verenigings hok halen en dan weer opruimen na de training.

Welke nationaliteiten hebben jullie in het team?

Het team bestaat voornamelijk uit Nederlanders uit heel het land, maar dit verandert ieder jaar door de instroom van buitenlandse studenten die een stage of minor komen doen. Het is daardoor wel een bonte mix. Afgelopen jaar hadden wij onder andere Fransen, (Wit-)Russen, een Engelsman, Duitsers, Zweden, Finnen en een Slowaak. En de coach is een Canadees. Maar het kan best zijn dat ik nu alsnog iemand vergeet.

Wanneer jullie diverse nationaliteiten hebben, hoe doen jullie dat met het communiceren; tijdens trainingen, wedstrijdbesprekingen etc.?

De voertaal is Engels, alle belangrijke dingen zijn daarom dan ook in het Engels. Soms gebeurt het wel eens dat de gesprekken overspringen naar het Nederlands of naar een van de andere talen die gesproken worden in het team.

Welke leeftijd heeft jullie jongste teamspeler en welke de oudste?

Het team wordt continu vernieuwd omdat de leden studenten zijn. De jongste spelers zijn eerstejaars studenten van een jaar of 18 en de oudste spelers zijn begin 30.

Hoe is de sfeer in de kleedkamer? En wat maakt de sfeer zo?

De sfeer in de kleedkamer is altijd relaxed, iedereen praat gezellig tegen elkaar over van alles. De coach zit ook gewoon tussen de spelers en praat gezellig mee.

Wat wordt er door het team ‘off-ice’ georganiseerd aan teamactiviteiten en dergelijke?

Een keer per jaar hebben wij een teamweekend. Dat wordt dan door een paar mensen georganiseerd. Naast het teamweekend gaan wij ook regelmatig naar wedstrijden van de Kemphanen, Kölner Haie of Tilburg Trappers. En natuurlijk ook omdat wij een studentenvereniging zijn komt er af en toe het uitgaan in de stad.

Wat is het leukste teamuitje dat je tot op heden hebt meegemaakt?

Het leukste teamuitje tot nu toe was die van vorig jaar, toen wij naar de Kölner Haie gegaan zijn tijdens het teamweekend. Het is een ding om ijshockey in Nederland te zien, maar als je naar het grootste stadion van Europa gaat om een wedstrijd van nog hoger niveau te zien is wel een hele belevenis.

Wie is de sfeermaker binnen en het team en wat maakt deze persoon zo?

Dit is een lastige vraag, zeker omdat wij elk jaar nieuwe spelers hebben en oude die weg gaan.

Wat maakt de studenten ijshockeycompetitie, volgens jou zo leuk?

Doordat de studententeams veel veranderen, is het ieder jaar weer een verrassing wie je tegenover je krijgt, zeker het buitenlands talent. Maar er zijn ook een hoop bekende gezichten bij die je bijvoorbeeld op het jaarlijks studententoernooi NSK dan steeds beter leert kennen. Het is dus eigenlijk maar een klein wereldje.

Op welke plek zijn jullie vorig seizoen geëindigd en wat is de doelstelling voor het komende seizoen?

Vorig jaar zijn wij weer eerste geworden, wij hopen nu 3 jaar achter elkaar kampioen te worden.

Delen