Bulldogs Flyers Beneliga goal Matheson 03 2017

14 juli 202006:27

Door Joep Meijsen

Summer Skate: Daniel Sprong, Julian van Lijden en Cheyne Matheson

Daniel Sprong was gisteren actief op de eerste dag van het trainingskamp van de Washington Capitals, Julian van Lijden neemt afscheid van zijn club in Berlijn en oud-Luik-aanvaller Cheyne Matheson gaat in de Oberliga aan de slag. In deze Summer Skate verder aandacht voor andere transfers in de Oberliga Nord, Auston Matthews en de Hockey Hall of Fame in Toronto gaat weer open.

Daniel Sprong maakte deel uit...

van de tweede trainingsgroep van de Washington Capitals op de eerste dag van het trainingskamp in de NHL, samen met spelers als TJ Oshie, Ilya Kovalchuk, Richard Panik en Radek Gudas. Opvallend is dat video-coach Brett Leonardt deelnam aan de training op de plek van Ilya Samsonov, die de eerste trainingsdag aan zich voorbij liet gaan. Ook Michal Kempny en Alex Alexeyev waren er niet bij. De tweede trainingsgroep bestond volgens coach Todd Reirden uit spelers die vanwege quarantaine minder de kans hebben gehad om de afgelopen weken al te trainen.

De Capitals hebben...

hun Media Guide gepubliceerd met een overzicht van alle spelers, begeleiders en management dat betrokken is bij de club richting de herstart van het NHL-seizoen.

Intussen maakte de NHL bekend...

dat er in totaal 43 spelers positief zijn getest op covid-19. Het gaat daarbij om 30 spelers van de 600 die in de vorige fase richting de herstart op vrijwillige basis al aan trainingen en tests deelnamen. In totaal zijn deze bijna 5000 keer getest. Daarnaast zijn nog dertien spelers buiten deze groep positief getest. De NHL blijft testen en komt met wekelijkse updates.

In principe wordt niet...

bekendgemaakt welke spelers positief zijn getest. Een van de weinige spelers die bij naam is genoemd is sterspeler Auston Matthews van de Toronto Maple Leafs. Hij verklaarde bij het begin van de trainingen van de Leafs dat hij amper symptomen had, zijn quarantaine achter de rug heeft en nu volledig fit aan de voorbereiding begint. Hij liet vrijwel direct zien dat hij er zin in heeft.

Ook andere clubs...

waren weer op het ijs vandaag, een duidelijk teken dat de herstart van de NHL er daadwerkelijk aankomt.

De lijst met spelers die...

ervoor kiezen om niet mee te doen bij de herstart, de deadline hiervoor verliep maandagmiddag lokale tijd, is nog iets gegroeid ten opzichte van gisteren. Roman Polak van de Dallas Stars, Zach Trotman van Pittsburgh en Steven Kampfer van Boston vullen het rijtje van Travis Harmonic (Calgary), Sven Baertschi (Vancouver), Mike Green (Edmonton) en Karl Alzner (Montreal) aan. Ook assistent-coach Mike Kitchen van de Florida Panthers heeft ervoor gekozen thuis te blijven.

Julian van Lijden vertrekt bij...

FASS Berlin, de club in de regionalliga in Duitsland. De club maakte bekend dat de nieuwe hoofdcoach, Marco Rentzsch afscheid neemt van vijf spelers. David Trivellato stapt over naar de Hannover Indians en Dimitry Butasch, Sören, Thiem, Joe Timm en Julian van Lijden maken ook geen deel meer uit van de selectie. De inmiddels 27-jarige Van Lijden was jarenlang een vaste keuze in Oranje, voor het laatst in 2018 toen hij twee goals en twee assists oppikte tijdens het WK in Tilburg. Hij speelde in Nederland voor Tilburg en Eindhoven en was twee jaar voor Preussen Berlin actief in de Oberliga.

Van Lijden komt ook aan het woord..

in een interview op de website Hockeyisdiversity.de. Hij vertelt hier over hoe zijn loopbaan de afgelopen jaren verliep, hoe hij betrokken raakte bij ijshockey, hoe hij omging met racisme, hoe de sport groter kan groeien en de Hockey Diversity Alliance van Evander Kane.

Ex-Luik-speler Cheyne Matheson..

is een nieuwe aanwinst voor EG Diez-Limburg in de Oberliga. De 28-jarige Canadese aanvaller speelde tot 2019 drie seizoenen in de Beneliga voor Luik en behoorde tot de productiefste spelers in de competitie. In de reguliere competitie kwam hij in 65 wedstrijden tot 193 punten, inclusief 101 doelpunten. Matheson speelde afgelopen seizoen voor Kiruna op lager niveau in Zweden.

Erik Hoffmann wisselt van...

de Essen Moskitos naar de Saale Bulls Halle. De 23-jarige verdediger speelde vorig seizoen 44 wedstrijden waarin hij 21 punten verzamelde, waaronder twee goals. Black Dragons Erfurt heeft de 19-jarige aanvaller Tilman Pfister teruggehaald. Hij kwam eerder uit voor de club, maar was vorig jaar actief voor clubs in de Bayernliga. De club neemt wel afscheid van doelman Benedikt Rossberg, die een jaar eerder de overstap had gemaakt vanuit Leipzig. Aanvaller Kyle Gibbons maakt de verstap van Duisburg naar Starbulls Rosenheim in de DEL2. Hij wordt daar herenigd met coach John Sicinski en aanvalspartner Curtis Leinweben met wie hij enkele seizoenen succesvol samenwerkte bij Deggendorf.

Deze week gaat de Hockey Hall of Fame...

in Toronto weer open. Het museum annex plek waar de beste spelers allertijden worden ge√ęerd sloot op 14 maart de deuren vanweg de corona-uitbraak. Toegang is nog wel beperkt, zo'n 70 procent minder bezoekers tegelijk dan normaal. Daarnaast moeten alle bezoekers verplicht een gezichtsmasker dragen tijdens hun bezoek. Bezoekers mogen verder wel op de foto met de Stanley Cup, maar hij mag niet worden aangeraakt.