Div luik binnenkant stadion 1213

14 augustus 201907:58

Door Joep Meijsen

Summer Skate:Derde import voor Luik

In de Summer Skate vanmorgen aandacht voor de Inter Regio Cup, de competitie-opzet in de Beneliga en de derde import voor Luik. Verder wat spelersnieuws uit de Oberliga Nord en de aankondiging van een eerbetoon voor doelman Roberto Luongo in Florida.

De gezamenlijke cup..

van Nederlandse, Belgische en Duitse teams die komend jaar gespeeld gaat worden, wordt uitgereikt aan de ploeg die na de competitie bovenaan staat. Er volgen geen halve finales en finale om de winnaar te bepalen. Bij de onderlinge resultaten tussen de teams uit de Beneliga worden de resultaten uit de reguliere competitie meegenomen, waardoor de uitbreiding van het schema beperkt blijft tot drie extra thuis- en drie extra uitwedstrijden tegen de Duitse teams.

Of de cup een eerste...

stap is richting een nauwere samenwerking tussen Nederland, Belgi√ę en Duitsland zal de komende periode moeten blijken. Verschillende clubs aan beide kanten van de grens zijn voorstander van een intensievere alliantie, maar er zijn ook teams die weinig zien in uitbreiding van de competities. De contacten voor verdere gesprekken zijn er in ieder geval. De huidige cup vult voor de Nederlandse clubs onder meer de open data in het speelschema door het wegvallen van Amsterdam uit de Beneliga op.

Het speelschema..

voor de Beneliga wordt in de loop van volgende week verwacht. Voor de Nederlandse clubs betekent dit dezelfde opzet als vorig jaar, met een bekercompetitie met halve finales en een finale, de Beneliga-competitie gevolgd door de Final Four om het landskampioenschap en tenslotte de play-offs om het kampioenschap in de gezamenlijke competitie met Belgi√ę.

Luik heeft in de persoon van...

aanvaller Brett Oliphant zijn derde import voor het nieuwe seizoen vastgelegd. De 31-jarige Canadees is een center met bijna tweehonderd wedstrijden op het hoogste jeugdniveau in Canada in de schaatsen, daarna speelde hij in eigen land universiteitsijshockey voor de universiteit van Windsor. De afgelopen twee jaar speelde hij senior-hockey in eigen land voor Lashburn Flyers. Eerder trok Luik al doelman Patrick Spano en aanvaller Jessyko Bernard aan, beiden ook afkomstig uit Canada.

Hannover Indians...

uit de Oberliga Nord hebben met Kristian Hufsky een nieuwe Duits-Canadese doelman aangetrokken. De 20-jarige goalie groeide op in Canada en kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor teams in de OJHL, een lagere jeugdcompetitie. Vanuit de regionalliga geeft de club de 21-jarige aanvaller Delf Sinnecker de kans een contract af te dwingen. Hij speelde eerder in de Oberliga voor Hannover Scorpions en Harzer Falken.

Herner EV heeft een...

Tsjech met Duits paspoort gecontracteerd. Het gaat omd e 19-jarige aanvaller Jakub Bitomsky, die de afgelopen periode uitkwam op het derde niveau in Tsjechi√ę voor Slezan Opava. Rostock Piranhas heeft het contract met Sebastian Brockelt verlengd, terwijl Leipzig hetzelfde heeft gedaan met verdediger Janik Langer en aanvaller Kenneth Kirsch. Beide twintigjarigen krijgen ook een zogenoemde f√∂rderlizenz voor Chemnitz Crashers uit de regionalliga.

De Duitse DEL..

krijgt een mooie televisieprimeur. Voor het eerst komt via MagentaSport regelmatig een schakelprogramma, waarbij tussen alle op dat moment gaande wedstrijden wordt geschakeld. Op die manier wordt het mogelijk alle goals en hoogtepunten van de lopende speeldag te volgen. MagentaSport heeft tot het einde van het seizoen 2023/24 de televisierechten voor de DEL. Kijkers betalen 9,95 euro per maand voor de zender.

Frankfurt Löwen..

krijgt de beschikking over een van de mooiste arena's van Europa. Het gaat om TheDome dat in de buurt van het vliegveld van de Duitse financi√ęle hoofdstad wordt neergezet. TheDome moet met een capaciteit van 23.000 de grootste sportarena van Europa worden. L√∂wen hoeft geen huur te betalen voor de Arena en krijgt zelfs geld toe in de overeenkomst, waarmee het de toekomst van de voormalige DEL-club die tegenwoordig op het tweede niveau uitkomt voor de lange termijn zekerstelt. Wanneer de bouw precies afgerond wordt, is nog niet bekend.

De Florida Panthers..

eren op 7 maart doelman Roberto Luongo. Daarbij wordt zijn shirt naar het plafond van de arena gehezen, waarna het rugnummer 1 nooit meer wordt uitgegeven. Luongo ging na 19 seizoenen in de NHL op 40-jarige leeftijd met pensioen. Hij speelde voor de New York Islanders, Vancouver Canucks en Florida Panthers. Alleen Martin Brodeur en Patrick Roy hebben meer NHL-overwinningen op hun naam dan de 489 van Luongo. Hij is ook tweevoudig gouden medaille-winnaar op de Olympische Spelen. Op 7 maart zijn de Montreal Canadiens de tegenstander van Florida.