10 juli 200700:00

Door Joep Meijsen

Swart terug naar Nijmegen

Doelman Casper Swart keert terug naar Nijmegen. De international is de eerste speler die is vastgelegd door de nieuwe organisatie die probeert komend seizoen een team in de eredivisie te brengen. Swart komt over van Geleen.

De overgang van de 25-jarige doelman komt niet als een verrassing, de voorman van de nieuwe groep in Nijmegen geldt als een liefhebber van het spel van de international. Voor Swart betekent de overgang een terugkeer op de plek waar hij twee jaar geleden met de Emperors kampioen van Nederland werd en waar hij als ijshockeyer begonnen is. Tijdens dat seizoen kwam Swart ook in aanvaring met de organisatie van de Emperors, wat aan het eind van het seizoen tot zijn vertrek naar Geleen leidde.

Na enkele weken van stilte is dit het eerste teken vanuit Nijmegen dat de plannen voor een team in de eredivisie vorm krijgen. De organisatie verwacht half augustus definitief de knoop door te hakken over deelname aan de competitie, maar zegt dat de plannen door fans en potentiële geldschieters positief zijn ontvangen. Het Triavium hakte vorige maand de knoop door en besloot de ijstijd aan het nieuwe initiatief te gunnen in plaats van een doorstart van de Emperors. Deze laatste organisatie gooide daarop het bijltje erbij neer.

Casper Swart kwam vorig seizoen uit voor Geleen, waar hij een goalie-duo vormde met de Canadees Frank Novello. Swart keepte twee van de drie wedstrijden in de halve finaleserie van de play-offs tegen Heerenveen, mede door een enkelblessure voor Novello. Naast Nijmegen en Geleen kwam Swart eerder in zijn loopbaan ook een seizoen uit in Amsterdam, waar hij als eerste doelman de dubbel van de beker en de landstitel wist binnen te slepen en veel indruk maakte tijdens het toernooi om de Continental Cup.

De laatste jaren is Swart ook een vaste keuze in de selectie van het Nederlands team, waar hij achter Phil Groeneveld de tweede doelman is. Twee jaar geleden werd hij door de NIJB onderscheiden met de Gobel-De Bruyn-trofee voor de beste doelman in de Nederlandse competitie. Hij nam die prijs dit voorjaar in ontvangst bij de start van de play-off-serie tussen Tilburg en Heerenveen.

Het terughalen van Swart naar Nijmegen past in het beleid dat Nijmegen Devils voorstaat, waarbij veel Nijmeegse spelers een plekje in de selectie moeten krijgen. Over de samenstelling van de rest van de selectie doet een woordvoerder van de Devils vooralsnog geen uitspraken.