SPLT2795

1 september 201823:27

Door Joep Meijsen

TeamNL dichtbij stunt; onderuit na penaltyshots

TeamNL zorgde bijna voor een enorme stunt tijdens de Thialf Icehockey Cup. Tegen DEL-team Krefeld werd een vroege 2-0 achterstand weggewerkt. Uiteindelijk ging de ploeg na penaltyshots onderuit.

TeamNL was eigenlijk Tilburg Trappers, inclusief Brock Montgomery. De ploeg speelde zelfs in de shirts van Trappers, omdat de voor TeamNL vervaardigde jerseys niet goed pasten. De wedstrijd ontwikkelde zich tot een ware sollicitatie voor Tilburg om het in Duitsland op een hoger niveau te mogen proberen.

Weliswaar liep Krefeld in de openingsfase uit naar een 2-0 voorsprong, maar vanaf dat moment weerde Trappers zich meer dan kranig. Het verschil met de Pinguine had groot moeten zijn. De ploeg uit Krefeld is al veel langer bezig met de voorbereiding, beschikt over een aantal buitenlanders van naam en speelt twee liga's hoger. Toch kon Tilburg het vooral schaatstechnisch uitstekend bijbenen en kreeg de ploeg in de slotperiode de nodige kansen om het duel te winnen.

Van den Heuvel mocht een keer alleen afschaatsen op de doelman van Krefeld. Later was er nog een enorme shorthanded kans voor Nardo Nagtzaam, maar ook hij werd gestuit. Aan de andere kant moest Ian Meierdres met een weergaloze glove-save redding brengen in de slotfase en te voorkomen dat het in de slotfase toch nog mis zou gaan.

Daarmee kwam het aan op penaltyshots. Krefeld wist de eerste te benutten en de drie pogingen van Trappers werden gestop, waardoor het uiteindelijk toch Krefeld is dat naar de finale van de Thialf Icehockey Cup gaat. In die finale is Bremerhaven de tegenstander. Die club rekende in de middagwedstrijd af met Dusseldorf. Dat betekent dat de vroege wedstrijd morgen tussen DEG en Tilburg zal gaan.

In de openingsfase leek alles nog volgens verwachting te gaan. Brock Montgomery kreeg weliswaar de eerste kans van de wedstrijd, maar daarna was het Martin Lefebvre die met een schot van afstand op de powerplay zijn ploeg op voorsprong bracht. Niet veel later verschalkte Chad Costello de TeamNL doelman met een een verraderlijk schot, 2-0.

Vanaf dat moment herpakte TeamNL zich goed. De ploeg werkte hard, schaatste veel, combineerde sterk en stond goed opgesteld. Daarmee maakte de ploeg het de tegenstander bijzonder moeilijk. Vooral de penaltykill was indrukwekkend. Krefeld had soms wel fases waarin de ploeg duidelijk sterker was, maar heel lang duurden die meestal niet.

De Nederlandse doelpunten mochten er ook zijn en waren het gevolg van goede aanvallen. Max Hermens, terug van zijn gezamenlijke training met onder meer Daniel Sprong, toonde zijn kwaliteiten met een prima treffer. De gelijkmaker kwam van de stick van Nardo Nagtzaam. Daarmee kwam een stunt tegen een DEL-team erg dichtbij. De penaltyshots zorgden uiteindelijk toch voor een nederlaag.

Foto: Marco Spelten