Divers lester brown 0708

18 september 200800:00

Door Joep Meijsen

Tegenslag voor Lester Brown

De Nederlandse jeugdinternational Lester Brown kan voorlopig nog niet uitkomen voor Gatineau Olympiques op het hoogste jeugdniveau in Canada. Brown beschikt over een dubbel paspoort, maar wordt door de organisatie van de competitie louter als Nederlander gezien.

De beslissing van de competitieleider betekende een forse teleurstelling voor Brown, die de eerste Nederlandse speler in lange tijd zou zijn geweest op het hoogste jeugdniveau in Canada. De QMJHL vormt samen met de Ontario Hockey League en de Western Hockey League het voornaamste opleidingstraject voor de NHL. Eerder speelden onder meer Antoine Geesink en Tonny Collard op dat niveau.

Spelers van buiten Noord-Amerika mogen alleen op het hoogste jeugdniveau in Canada spelen als ze gedraft zijn. Bovendien is er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor Europese spelers. Omdat Brown over een Amerikaans paspoort beschikt en een verleden bij Amerikaanse jeugdteams heeft, ging de club ervan uit dat hij als Amerikaanse speler in de selectie zou kunnen komen. Omdat zijn ouders in Nederland wonen, heeft de organisatie echter voorlopig besloten dat Brown als Europese speler geldt.

Het sprookje is echter nog niet definitief uit. Gatineau is in beroep gegaan en hoopt binnen een maand alsnog toestemming te krijgen Brown aan de selectie toe te voegen. De jonge ijshockeyer zelf is voorlopig weer uitgeweken naar een team in de Verenigde Staten, de Bay State Breakers in de jeugdliga EJHL. Dit team speelt in de plaats Rockland in de buurt van Boston. De EJHL leidt vooral spelers op voor een beurs aan een Amerikaanse universiteit.