WK2018 Nederland Australie GROEPSFOTO 3

31 december 201809:40

Door Joep Meijsen

Terugblik: acht hoogtepunten van 2018

Het jaar 2018 zit er bijna op. In acht hoogtepunten kijken we op de valreep nog even terug op een mooi jaar voor het ijshockey in Nederland met de successen van verschillende Oranjeteams, Tilburg Trappers en Den Haag en nog enkele andere mooie gebeurtenissen.

Oranje bovenaan

Het Nederlands team maakte de degradatie van 2017 in Belfast goed met een buitengewoon overtuigende winst tijdens het WK Division IIA in Tilburg. Oranje verscheen vrijwel op oorlogssterkte en won zijn vijf wedstrijden met een doelsaldo van 42 doelpunten voor en vijf tegen. Ivy van den Heuvel was met drie goals en acht assists de topscorer van het toernooi en werd uitgeroepen tot beste aanvaller. Giovanni Vogelaars schoot liefst acht keer raak en ontving de prijs voor de beste verdediger. De top zeven van de topscorerslijst was volledig Nederlands.

Het WK in Tilburg was bovendien een goedgeorganiseerd en drukbezocht toernooi waarvoor Nederland volop complimenten kreeg van de deelnemende landen en de internationale ijshockeyfederatie IIHF. Nederland is door de promotie weer terug in Division IB, waar eind april Polen, Oekra√Įne, Japan, Estland en Roemeni√ę de tegenstanders van het Nederlands team zijn.

Het Nederlandse vrouwenteam na het winnen van de gouden medaille op het WK in Maribor
Het Nederlandse vrouwenteam na het winnen van de gouden medaille op het WK in Maribor

Girl Power

Ook de Nederlandse vrouwen speelden een succesvol WK. Oranje bleef tijdens het wereldkampioenschap Division II ongeslagen en promoveerde terug naar Division IB. De vrouwen wonnen het beslissende duel tegen Groot-Brittanni√ę met 4-0. Met vijf goals en zes assists was Julie Zwarthoed de topscorer van het toernooi. Kayleigh Hamers werd uitgeroepen tot beste verdediger van het toernooi. Begin april mogen de Nederlandse vrouwen nu aan de bak in Beijing, waar behalve China ook Polen, Kazachstan, Letland en Zuid-Korea de tegenstanders van de Nederlandse ploeg zijn.

U18 vrouwen teamfoto Mexico 2018

Girl Power II

Het vrouwenijshockey in Nederland kreeg dit jaar een verdere impuls met de succesvolle lancering van een U18 team. In Mexico City wonnen de Nederlandse U18-vrouwen hun vier wedstrijden met 25 doelpunten voor en vijf tegen en plaatste zich ten koste van Mexico, Spanje, Kazachstan en Turkije voor het toernooi in Division IB. Vanaf 6 januari neemt de ploeg haar plaats in tussen Groot-Brittanni√ę, China, Frankrijk, Noorwegen en Polen tijdens het wereldkampioenschap in het Schotse Dumfries.

Deggendorf Trappers Oberliga Hermens cheer 04 2018

Tilburgse Threepeat

Tilburg Trappers bevestigde zijn dominantie op het derde niveau in Duitsland door in zijn derde jaar van deelname voor de derde keer kampioen te worden. Trappers eindigde bovenaan in het reguliere seizoen en rekende in de play-offs af met Blue Devils Widen, Eisbären Regensburg, Hannover Scorpions en tenslotte in de finale Deggendorfer SC. De deur voor Tilburg Trappers richting de DEL2 bleef helaas ook dit jaar gesloten en lijkt dat ook te blijven. Op de valreep van 2018 staat Trappers opnieuw bovenaan in de Oberliga Nord met 70 punten uit 29 wedstrijden en een doelsaldo van liefst +75.

Hijs kampioensfoto 2018

Alles is voor Hijssie

In Nederland was Hijs Hokij Den Haag de grote winnaar van 2018. In een kolkende Uithof won Den Haag begin februari de nationale beker door in de finale met 7-3 te winnen van Heerenveen. Het was de eerste van drie finales tussen de Friese formatie en de Haagse ploeg. Het team van Chris Eimers won in het hol van de leeuw de Final Four door in de finale met 1-0 te winnen. Het doelpunt dat Hijs Hokij het landskampioenschap bezorgde werd gescoord door Marco Bommezijn. In de Beneliga play-offs werd in de kwartfinale gewonnen van Leuven, in de halve finale was Hijs te sterk voor Nijmegen en in de finale trof Den Haag voor de derde keer Heerenveen. In vier wedstrijden zette Den Haag de kroon op het seizoen door ook de derde titel van het jaar binnen te slepen, waarmee het één van de succesvolste jaren werd in de geschiedenis van het ijshockey in de Hofstad.

Morning Skate Sprong scoort

Sprong Vooruit

Daniel Sprong veroverde begin dit jaar een plek in de NHL-selectie van de Pittsburgh Penguins. De in Amsterdam geboren forward werd daarmee een van de zeldzame in Nederland geboren spelers die een vaste plek heeft in de selectie van een NHL-team. Begin december werd hij in een trade door de Penguins naar de Anaheim Ducks gestuurd, waar hij zijn eerste goals van het seizoen scoorde. Sprong heeft op het moment van schrijven dit seizoen in 27 wedstrijden vier goals en vijf assists. Het vorige seizoen was hij één van de uitblinkers bij de Wilkes-Barre/Scranton Penguins, waar hij in het reguliere seizoen tot 65 punten kwam in 65 wedstrijden.

SPLT2795

Toptoernooi in Thialf

Heerenveen had begin september de primeur van de Thialf Icehockey Cup, een toernooi met deelname van drie teams die uitkomen op het hoogste niveau in Duitsland en een onofficieel Nederlands team. Het Nederlandse team was tegen Krefeld dichtbij een stunt, maar verloor uiteindelijk na penaltyshots. In de strijd om de derde plaats werd uiteindelijk verloren van D√ľsseldorf, terwijl Bremerhaven de finale won van een mooi evenement voor het Nederlandse ijshockey.

Hans Westberg en oud internationals

Het geheime boekje

Andere Tijden Sport zond begin dit jaar een documentaire uit op de opkomst van het Nederlandse ijshockey in de jaren zeventig, de deelname aan de Olympische Winterspelen in Lake Placid en de verrassende rol die de toenmalige bondscoach Hans Westberg speelde in het zogenoemde Miracle on Ice, de winst van de Amerikaanse ijshockeyers op de toen oppermachtig geachte Soviet-Unie. Hans Westberg werd bij de presentatie van de documentaire benoemd tot erelid van IJshockey Nederland. Voor de presentatie van de documentaire kwamen veel oud-internationals naar de presentatie van de documentaire en de uitreiking van het erelidmaatschap aan hun oud-coach.

De documentaire is nog te zien op Npostart.nl >>>

De redactie van IJshockeynederland.nl wenst iedereen die het ijshockey in Nederland een warm hart toedraagt een fijne jaarwisseling toe en veel voorspoed in het nieuwe jaar.

Delen