Div teams 1314

28 januari 201420:37

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 16

De round-up van deze week staat live. Met onder meer veroordelingen in de zaak rond de overval op de hoofdsponsor van Trappers, Russische spionnen in de oude Haagse Houtrusthal, de uitdagingen voor Kemphanen en Eaters, een boze Chris Eimers en de Nederlandse invloed op de topscorerslijst van een van de beste jeugdliga’s ter wereld.

De 20-jarige Ashraf El K. uit Tilburg is veroordeeld tot vijf jaar cel voor de gewapende overval op de hoofdsponsor van Tilburg Trappers. Medeverdachte Daniel R. kreeg achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Een derde verdachte werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Mogelijk zijn er nog twee betrokkenen, maar het is nog onduidelijk of zij vervolgd zullen worden.

De Haagse oud-ijshockeyinternational Cor Schwencke is begin deze maand overleden op 89-jarige leeftijd. AD/Haagsche Courant schetst deze week het portret van een opmerkelijke levensloop. Zo studeerde Schwencke Slavische talen, gaf les aan Nederlandse spionnen, werkte aan de universiteiten van Vancouver en Aberdeen en runde tijdens de Tweede Wereldoorlog een ondergrondse krant. De Russische geheime dienst hield altijd interesse in hem. Zo werd Schwencke benaderd rond wedstrijden in de Houtrusthallen in de pauzes van ijshockeywedstrijden na zijn terugkeer naar Nederland. Hij wees ze altijd beleefd af.

Regerend ijshockeykampioen Hys the Hague greep deze week naast de prijs van Sportploeg van het Jaar in Den Haag. De prijs ging naar Brouwer/Meeuwsen, het beachvolleybal-duo dat wereldkampioen werd. Eerder won dit tweetal al de landelijke award voor Beste Sportploeg. De derde genomineerde was cricketkampioen Quick Haag.

Akim Ramoul scoorde afgelopen weekeinde vier keer in het duel tegen Den Haag en dat nog wel op een bijzondere dag. 'Het was mooi om vier keer te scoren op mijn verjaardag, maar ik had liever één keer gescoord en gewonnen', aldus Ramoul in De Limburger. 'We speelden niet slecht, maar tegen een goed team als Den Haag kan je geen fouten maken. Dat straffen ze keihard af.'

Eindhoven Kemphanen heeft het niet alleen moeilijk op de ranglijst, maar ook in de kassa. In Eindhovens Dagblad vertelt voorzitter Alwin van Doremalen dat het tekort op de begroting zesduizend euro bedraagt. De club mist zeker de play-offs en zal daarom deelnemen aan de nieuwe Larry van Wieren Cup. Om dat goed af te kunnen maken is de spelers gevraagd om 'water bij de wijn te doen‘. Wat dat precies inhoudt, wil Kemphanen niet zeggen.

Eindhovens Dagblad meent wel te weten dat talent Danny Stempher voor volgend jaar in de belangstelling staat van Tilburg Trappers. De speler zelf lijkt zich er wel op te verheugen. ‘Stel je eens voor dat je samen met Aaron Lee en Josh Prudden mag ijshockeyen. Ik maak nu al grote stappen, maar dan zou het nog sneller gaan.’ Hij zegt nog niet te weten waar hij volgend jaar speelt. ‘En nee, ik heb geen contact gehad met Trappers. Ik meld me waarschijnlijk wel aan bij de John Cruyff University. In Tilburg.’

Datzelfde Trappers begint zich op te maken voor de play-offs. ‘Daar voel ik nu al wat spanning voor’, laat aanvalsleider Aaron Lee optekenen in Brabants Dagblad. Ook coach Paul Gardner kijkt er naar uit. ‘De jongens popelen. Dat merk ik aan alles. Daarom probeer ik te zorgen dat ze nu de focus blijven houden. Slechte, gemakzuchtige gewoonten moeten uit de ploeg. We moeten defensief niks weggeven. Niet alleen maar op de aanval gokken.’

Coach Chris Eimers is de kritiek op zijn ploeg van de eigen fans een beetje zat, zegt hij in Leeuwarder Courant. ‘Zeer onterecht. Men maakt van wat men denkt te lezen een eigen verhaal. Daar erger ik me mateloos aan. Ik laat mijn team niet op een dergelijke wijze bekritiseren door mensen die denken er verstand van te hebben.’ Hij pleit juist voor respect voor zijn team. ‘Van de laatste tien competitiewedstrijden winnen we er negen. Als men zich eens verdiept in wat deze jongens allemaal voor hun sport moeten doen! Dat is echt gigantisch veel. We spelen deze maand bijna om de dag en de meesten werken of studeren er ook nog naast. Daar moet je als zogenaamde fans respect voor hebben in plaats van kritiek te leveren.’

De in Amsterdam geboren Daniel Sprong is inmiddels de topscorer van de Charlottetown Islanders van de hoogste jeugdliga in Quebec. Na vijftig wedstrijden heeft de rookie al twintig goals en 28 assists. Daarmee is hij de nummer 28 op de topscorerslijst van de liga en de nummer twee onder de rookies. Enkele plaatsen hoger op de ranglijst staat Michael Joly van Rimouski. Het 18-jarige broertje van international Raphael verzamelde tot nu toe dertig goals en 21 assists in 49 wedstrijden.

Nils Vroemans van Herentals nadert als eerste speler de honderd strafminuten. Hij liep afgelopen weekeinde tegen 12 strafminuten op en staat nu op precies 99. Daarmee neemt hij afstand van Nick de Jong (86) en John Versteeg en Nick Kuiper (beiden 77). Ben Torremans is de nummer vijf op de lijst met 74 strafminuten.