Div teams 0910

12 januari 201000:00

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up week 16

De Tuesday Round-up staat weer live. Het wekelijkse rondje langs de Nederlandse banen is vandaag tjokvol, met onder meer aandacht voor het Nederlands team, het televisieproject met SBS, een mogelijk nieuw crisisseizoen in Nijmegen en een wedstrijd op het natuurijs van de Amsterdamse grachten.

Nederland mikt bij het komende WK in Tilburg op de vierde plaats. Dat zei bondsvoorzitter Joop Vullers maandagavond bij de officiële kick-off van het toernooi. Daarmee moet Nederland gaan stijgen op de wereldranglijst. Dat is belangrijk gezien de waarschijnlijke herschikking van de divisies in het internationale ijshockey, waarbij waarschijnlijk nog maar één divisie per niveau komt. Nederland balanceert dan nu op de rand van de tweede en derde divisie en wil een plekje op het tweede niveau. Vullers wil twee plaatsen stijgen op de wereldranglijst.

De bijeenkomst werd gisteren gehouden in het Mercure Hotel in het centrum van Tilburg, dat ook de thuisbasis wordt van Oranje tijdens het WK. In de voorbereiding oefent Nederland twee keer in eigen land tegen een nog onbekende opponent, daarna volgt een reis naar het Verenigd Koninkrijk en tenslotte wordt er nog geoefend tegen Frankrijk. Bondscoach Tommie Hartogs zei in zijn toespraak te verwachten dat Nederland een stap vooruit kan maken ten opzichte van de afgelopen jaren. Hij liet een depth chart zien met 25 aanvallers, dertien verdedigers en vier goalies die in aanmerking komen voor selectie voor het kampioenschap.

Bij de kick-off van het WK was ook voor het eerst de cameraploeg van de NCRV aanwezig die een documentaire gaat maken over de selectie van het Nederlands team. Vrijwel alle in Nederland spelende internationals waren aanwezig bij de presentatie op maandagavond. Daar werd ook het shirt getoond dat door de imports zal worden gedragen tijdens de all star games. Coaches van de eredivisie hebben die selectie samengesteld, waarbij Den Haag de hofleverancier is.

Het televisieproject met SBS ligt zo goed als op zijn gat. In principe zijn de financiën niet beschikbaar om ook dit jaar tot uitzendingen te komen, hoewel er wel een sponsor was voor een deel van het bedrag. Van de acht clubs in de eredivisie waren er maar vijf bereid te betalen voor de uitzendingen. Eindhoven, Geleen en Groningen kunnen of willen niet meedoen. Er is nog een kleine kans dat het plan alsnog doorgang vindt. Op dit moment wordt er gewerkt aan een noodoplossing.

Volgend jaar dreigt een nieuw crisisseizoen te worden voor het ijshockey in Nijmegen. De gemeente is van plan de ijshuur voor de club op te schroeven van de huidige 130 euro per uur naar 250 euro per uur. Dat maakt deel uit van een plan om ijshal Triavium overeind te houden. Het ijsgedeelte van het complex kost de gemeente dankzij een ‘dramatisch contract' dat tot 2033 loopt een miljoen euro per jaar.

De Nijmeegse club heeft onthutst gereageerd op het plan. ‘Voor ons absoluut niet haalbaar', zegt general manager Gerton Postma in De Gelderlander. ‘De gemeente draait ons op die manier de nek om. Huurverhoging is voor ons een ramp. We worstelen dit jaar al met onze financiële situatie. We zijn een jonge club die keihard werkt om een visie voor de lange termijn te ontwikkelen. Dit komt daar ineens dwars doorheen fietsen.'

De Tuchtcommissie van de Nederlandse ijshockeybond buigt zich woensdag over de door Geleen ingediende klacht rond de check van Chris St. Jacques op Erik Tummers. Laatstgenoemde liep daardoor een zware hersenschudding op. De Tuchtcommissie werd vorige week tijdens de jaarvergadering van de Nederlandse IJshockeybond met unanieme stemmen herkozen.

Amstel Tijgers werkt samen met hoofdsponsor Keukenspecialist aan een openlucht ijshockeywedstrijd op de Keizersgracht in Amsterdam. Het betreft nog geen Nederlandse versie van de outdoor classic, maar een ontmoeting tussen het eerste team en een ploeg samengesteld uit oud-spelers van Amsterdam. Deze wedstrijd werd voor het laatst in 1997 gespeeld. Een exacte datum is nog niet bekendgemaakt, de locatie wel: voor De Rode Hoed.

Tilburg Trappers wisselt van biermerk. In het Tilburgse IJssportcentrum wordt de komende vijf jaar Jupiler getapt. Ook komt er een nieuw Jupiler Lounge Café op de ijsbaan waar ook het WK wordt gehouden. De overeenkomst wordt op 15 januari gevierd rond de wedstrijd van Trappers tegen Heerenveen. Supporters kunnen dan onder meer een Perfect Draft en andere prijzen winnen.

Oud-bondscoach Doug Mason is weer werkloos. De voormalige speler en coach van onder meer Tilburg en Utrecht is door zijn werkgever Mannheim Adler op straat gezet. Mason werkte daar sinds het begin van het seizoen. Mannheim verloor zondag de thuiswedstrijd tegen Düsseldorf en zakte daarmee naar de negende plaats op de ranglijst. Daarmee komt plaatsing voor de play-offs in gevaar.

Larry Suarez is wel weer onderdak. De voormalige coach van Tilburg werd eerder dit jaar bij zijn nieuwe Italiaanse werkgever de laan uitgestuurd. Hij gaat nu als ijsttrainer aan de slag bij Moskitos Essen, de club waar hij voor zijn komst naar Nederland ook als jeugdcoach werkte. Hij komt daar een oude bekende uit de Nederlandse competitie tegen. Ex-Geleen-coach Uli Egen is manager en hoofdcoach van de ambitieuze ploeg uit de regionalliga.

Gary Prior begint vandaag met zijn nieuwe baan bij Hijs den Haag. De 52-jarige oud-speler leidt om elf uur vanmorgen zijn eerste training. Prior is sinds gisteren in Nederland en staat vrijdag voor het eerst in de bank bij de uitwedstrijd in Groningen. Afgelopen weekeinde stond Alexander Selivanov in de bank bij Hijs.

De website van Heerenveen Flyers is begonnen met een uitgebreide reeks verhalen waarin de geschiedenis van de club wordt beschreven. Het eerste artikel gaat over de jaargang 1967-68. De eerste wedstrijd in de clubgeschiedenis werd van 14-2 verloren van het tweede team van Amsterdam. De serie wordt geschreven door Rob van Aalderen.

Phil Aucoin van Nijmegen is vooralsnog de succesvolste schutter als het aankomt op game winning goals. Zeven van de 29 goals van de stick van de Amerikaanse aanvaller bezorgden zijn club de punten. Eén op de drie goals van Jamie Visser van Heerenveen zijn vooralsnog winnende treffers. De Nederlandse-Canadees heeft er vijf. Daarna volgt een heel lijstje van spelers met vier beslissende goals.