Div teams 1415

21 oktober 201417:57

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 2

De tweede editie van de Round-up, met veel berichten met een Nederlands tintje uit Duitsland, inclusief een Tilburgs optreden in de DEL. Verder aandacht voor de ambities van Debby Hengst, de Strafbankkoning en nog veel meer.

De serie wedstrijden tussen Nederlandse clubs en teams uit de Oberliga vindt waarschijnlijk geen doorgang. Het Duitse blad Eishockeynews meldt dat Duisburg en Essen hebben afgezegd en dat waarschijnlijk Herne ook geen trek heeft. De Duitse clubs zijn niet tevreden over het feit dat Nederlandse teams weinig flexibel zijn met de speeldata.

Coach Chris Eimers van Flyers toont zich in Leeuwarder Courant niet tevreden over de vooruitgang van zijn team. ‘We hebben afgelopen trainingsweek minder progressie geboekt dan ik verwacht had. De patronen zijn duidelijk en ik heb daar geen vragen over gekregen. Toch zit er in elke lijn wel een speler die het blijkbaar niet snapt en zich niet aan de structuur houdt. Dan raken de andere spelers in die lijn in de war en krijg je slordig spel. Dus zal ik het deze week nog beter proberen uit te leggen’, zei hij na de 4-1 overwinning op Eindhoven.

Coach Mike Stewart van Bremerhaven ziet wel iets in de Duitse strategie van Tilburg Trappers. ‘Goed plan om naar Duitsland te gaan. Zeker in de Oberliga kan dit team prima standhouden’, zegt hij in Brabants Dagblad. Dan moet de club wel een stuk professioneler worden. ‘Ik begreep ook dat Tilburgse spelers niet allemaal fullprofs zijn. Dat heb je wel degelijk nodig als je naar deze competitie wil. En je moet een paar goede Amerikanen, Russen of Canadezen hebben. Tilburg heeft er nu maar twee. Denk daar nog maar eens een paar beresterke jongens bij en dan ben je al een heel eind.’

Bob Teunissen vertelt in dezelfde krant dat hij het de DEL2 niet meer gaat halen vanwege zijn leeftijd. Hij heeft ook bedenkingen bij wat het voor de spelers gaat betekenen, maar het algemene plan steunt hij. ‘e voelt dat je als team beter wordt als je tegen deze jongens speelt. Hier moeten we voluit gaan. In Nederland hoeft dat niet. Stel dat we naar de Oberliga gaan, dan hoeven we niet eens elke week het niveau te halen dat we vandaag deden. Dit is weer een stap hoger en dan nota bene tegen de kampioen. Als we nu helemaal waren weggespeeld, had je je bedenkingen kunnen hebben. We breken pas in powerplaysituaties. Dan kun je zeggen dat er in ieder geval genoeg potentie is.’

Waar zijn stadgenoten nog hopen op een loopbaan in Duitsland, daar is het linesman Joep Leermakers al gelukt. De official uit Tilburg maakte afgelopen weekeinde zijn debuut in de DEL. Leermakers stond op de lijnen bij de derby tussen Krefeld en DĂŒsseldorf, die voor ruim zevenduizend toeschouwers in overtime amet 3-2 werd gewonnen door de Pinguine.

Debby Hengst gaat nog Ă©Ă©n keer proberen de Olympische Spelen te halen als official, vertelt ze in De Gelderlander. ‘ Salt Lake City, 2002 heb ik geprobeerd als linesman. Was ik 21, te jong. Daarna Turijn 2006 als scheidsrechter. Kwam net iets te vroeg voor mij. Vancouver dan. In 2010. Had ik in de aanloop het junioren WK voor A-landen moeten afzeggen. Was ik acht maanden zwanger. Dan nemen ze geen risico.’

Vorig jaar leek ze Sotsji te halen, maar liep uiteindelijk toch selectie mis. ‘Ik heb bijna alle wedstrijden van het vrouwentoernooi in Sotsji op internet gezien. Met tachtig procent van die meiden heb ik op het ijs gestaan. Alleen stonden zij op de Spelen en ik niet. Daar werd ik niet vrolijk van. Had Bert, mijn vriend, ook in de gaten. Hij zag aan me dat ik het heel graag nog een keer wilde halen. Hij heeft me het laatste zetje gegeven.’

Ze kan maar Ă©Ă©n reden bedenken waarom ze het tot nu toe niet haalde. ‘Ik zie er niet afgetraind genoeg uit." Ze weegt 77 kilo bij een lengte van 1 meter 72. ‘Volgens de norm moet ik naar 68 kilo. Ik ben bovengemiddeld gespierd en spieren wegen meer dan vet, maar ik moet er aan werken. Ik weet dat ze me daarom niet nemen’, aldus Hengst in De Gelderlander.

Voormalig Herentals-aanvaller Andy Bathgate heeft het niet gered bij Wichita Thunder uit de ECHL. Zijn proefcontract werd niet omgezet in een definitief contract. Dat gold vorige week ook voor international Raphael Joly, die in de derde Zweedse divisie actief was, maar nu op zoek is naar een team voor komend seizoen.

Het is nog vroeg in het seizoen, maar in het klassement van de Strafbankkoning heeft Herentals-verdediger Evan Renwick voorlopig de leiding genomen met 31 minuten. De game misconduct tegen Tilburg helpt daar natuurlijk behoorlijk bij. Geen wonder dat Kilian van Gorp, met wie hij in de slag was, met 27 minuten voorlopig een gedeelde zilveren medialle heeft met Nick de Jong, die tegen een match penalty opliep en zo in Ă©Ă©n klap 25 minuten.