Amstel Tijgers Antwerpen Phantoms Den Bosch Red Eagles Eindhoven Kemphanen Geleen Eaters GIJS Groningen Heerenveen Flyers Hijs Hokij Den Haag HYC Herentals Leuven Chiefs Luik Bulldogs Nijmegen Devils Tilburg Trappers Tilburg Trappers (Oberliga) Zoetermeer Panters

The Tuesday Round-up Week 23

De Tuesday Round-up is er weer, met een vooral op de play-offs gerichte editie. Met reacties na afloop van de beide wedstrijden in de Eredivisie en de ontwikkelingen in de Eerste Divisie. Verder de politieke verwikkelingen rond Geleen Eaters, de schoonmaak bij Heerenveen Flyers en de Tilburgse dominantie in de strijd om de titel van Strafbankkoning.

De rol van de scheidsrechters was het meest besproken in Brabants Dagblad na afloop van de wedstrijd tussen Trappers en Eaters van zondag. ‘Het werd hun show. Play-offs horen hard te zijn. Als je nu een teamgenoot wilde helpen, vlogen meteen de misconducts om je oren. En is het juist onze manier om zo fysiek te spelen. Ze drukten een flinke stempel op de wedstrijd', was de conclusie van Peter van Biezen na de 5-4 nederlaag.

Zijn coach Theo van Gerwen toonde zich in dezelfde krant ook kritisch. ‘Het was zeker niet de beste wedstrijd van de scheidsrechters dit jaar. Ze staan daar met twee man en probeerden elkaar gewoon af te troeven qua straffen.' De coach van Trappers keek echter ook kritisch naar zijn eigen ploeg. ‘Ze waren de eerste twee periodes alleen bezig met het doodrijden van de tegenstander.'

Geleen had deze week niet alleen succes op het ijs. Ook de financiële injectie van 55.000 euro door de gemeente in de club kwam een stap dichterbij. De eenmalige gift om de club op orde te krijgen kwam aan de orde in een commissievergadering. Volgens dagblad De Limburger was de stemming hier in principe positief. Op 15 maart moet de gemeenteraad de knoop definitief doorhakken.

De krant bericht dat Eaters een schuld van in totaal 126.000 euro heeft, waarvan 90.000 euro bij de fiscus. Dit laatste bedrag is achterstallige loonbelasting waarover lange tijd discussie is geweest, maar die nu alsnog wordt opgeëist. Daarnaast heeft Eaters een schuld van 20.000 euro bij de ijshockeybond en een achterstand van zesduizend euro bij de ijsbaan. De club wil de schulden in drie jaar wegwerken. Daartoe wordt volgend jaar wederom gesneden in de post salarissen. Deze bedraagt nu nog 164.500 euro en wordt volgend jaar beperkt tot 151.000 euro.

Den Haag staat met 2-0 voor in de serie tegen Eindhoven, onder meer door de 3-9 overwinning in Eindhoven van zaterdag. Volgens speler-coach Alexander Selivanov was het echter geen makkelijke zege. ‘In de eerste periode leek het niet zo eenvoudig te worden. Vanaf het begin van de tweede periode zijn we onmiddellijk voluit gegaan, kwamen beter uit de kleedkamer en vanaf dat moment hadden wij de wedstrijd onder controle', zegt hij in AD/Haagsche Courant.

Tommie Hartogs was in Eindhovens Dagblad duidelijk over de nederlaag. ‘We werden op alle fronten afgetroefd. ‘ Hij was dan ook niet tevreden. ‘Dat de hoofdjes gingen hangen, was nog het ergste. Ga tenminste strijdend ten onder', stelde hij. De coach van Eindhoven stelde na afloop dat zijn team verdedigers tekort kwam. Het ontbreken van Nick de Jong vanwege een blessure versterkte dit nog een keer.

Friesland Flyers houdt stevig opruiming in de selectie. Jamie en Jason Visser, alsmede Andrei Levitin, Yann Turcotte en Aaron Wilson krijgen geen nieuw contract aangeboden. Dennis Schreur en Michael Nason zitten in de wachtkamer. Eerstgenoemde kan een contract afdwingen in de voorbereiding, de ander moet wachten op de aanstelling van de nieuwe coach. Martijn Oosterwijk, Sjoerd Idzenga, Sander Dijkstra, Brent Janssen, Jeroen van Olphen en Bert van den Braak krijgen een nieuwe aanbieding. Dat geldt ook voor import Marcus Pryde.

Ook in de Eerste Divisie zijn de play-offs begonnen. In Den Haag won het tweede team van die club in de eerste wedstrijd van de best-of-three in overtime van Dordrecht. Manitas Demelinne scoorde na ruim drie minuten in de extra tijd de winnende goal. De Haagse ploeg maakte in het tweede deel van de wedstrijd een 0-2 achterstand ongedaan na goals van Mickey van Loon en Jasper Busink namens Lions. Stacey van Bentem zorgde voor de aansluitingstreffer en de gelijkmaker van Marvin van Beek zorgde ervoor dat overtime noodzakelijk werd. De tweede wedstrijd in de serie wordt zaterdag om 20.35 uur in Dordrecht gespeeld.

In de andere halve finale werkte Eindhoven High Techs in de derde periode in eigen huis een 1-4 achterstand weg om de wedstrijd met 6-4 te winnen in de serie tegen Den Bosch. Harry Verdonschot, Rene Vugts, Johnny van Putten en Ricky van den Boom scoorden namens de Bosschenaren, terwijl Reno de Hondt, Danny Stempher, Mike Verschuren, Raymond van der Schuit, Jesse Hendriks en Jordy Knoren het net wisten te vinden namens Eindhoven. Ook deze serie wordt komende zaterdag voortgezet. De face-off in Den Bosch is om 20.15 uur.

Onderaan de ranglijst in Poule A wist Zoetermeer Panters zich te handhaven door in twee wedstrijden af te rekenen met het tweede team van Friesland Flyers. In eigen huis won Zoetermeer met 5-1 en een dag later in Thialf werd het 3-7 in het voordeel van Panters. Eerder al promoveerde Nijmegen Devils naar Poule A van de Eerste Divisie, terwijl het tweede team van Tilburg Trappers afdaalde naar Poule B.

De matchpenalty tegen Jay Latulippe en de game-misconduct tegen Diederick Hagemeijer zorgen ervoor dat het Tilburgse duo de duidelijke nummers één en twee zijn in het klassement van de Strafbankkoning. Latulippe zit intussen op 179 strafminuten, terwijl de captain van Tilburg op 158 zit. Casey Vanschagen volgt omet 136 minuten op de derde plaats, die hij deelt met Raphael Joly.

 

Div Teams 1112

Nog meer ijshockey