Div teams 1314

22 oktober 201311:00

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 3

Het is dinsdag en dus weer tijd voor de wekelijkse Tuesday Roundup. In deze aflevering aandacht voor een klacht over de competitieplanning, Ivy van den Heuvel en zijn titelambities, de prof-coach van Utrecht, de ervaringen van Mischa Top in het vrouwenijshockey en nog veel meer.

Den Haag heeft een vermoeiend weekeinde achter de rug met internationaal ijshockey. Dit vormt echter nog maar het begin van de uitdaging voor de regerende landskampioen. In totaal speelt de club volgens AD/Haagsche Courant negen wedstrijden in vijftien dagen. Raphael Joly heeft er een duidelijke mening over. 'Dat wordt erg zwaar. Ik vind het raar dat er bij de competitie-indeling geen rekening mee is gehouden dat de landskampioen een zwaar weekeinde Continental Cup speelt. Meer rust vlak na het toernooi was beter geweest. Ik zie het nu toch als competitievervalsing.'

In het Tilburgse stadion Stappegoor staat sinds maandag een borstbeeld van club-icoon Toon van Rijswijk. De club bestond maandag exact 75 jaar en vierde dat met een feestje voor hun langstdienende lid. Twee andere vrijwilligers van de club werden door de burgemeester van Tilburg onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In maart viert de club het jubileum breder met onder andere een reĂĽnie.

Ivy van den Heuvel is naar eigen zeggen wat stroef begonnen aan het nieuwe seizoen. Afgelopen weekeinde had hij echter weer het goede gevoel en de overwinning op Heerenveen was daarbij belangrijk. 'Enigszins tegen de verhouding in kwamen we op voorsprong. Daarna raakten we niet meer in paniek. Een goed teken dat we dit soort wedstrijden op een zakelijke manier omzetten naar een overwinning', vertelt hij in Brabants Dagblad. 'We bleven ons eigen spelletje spelen en hielden het tempo hoog. Heerenveen zat er op het einde een beetje doorheen. Maar het is zeker geen slechte ploeg hoor. Ze zijn redelijk uitgebalanceerd.'

Net als veel anderen in de Tilburgse organisatie is de bij Tilburg opgeleide en in Amsterdam en Eindhoven volwassen geworden international duidelijk over de doelstelling van Trappers dit seizoen. 'Wij lopen dit seizoen niet weg voor onze titelaspiraties. Alweer veel te lang geleden. De titel is het enige wat telt dit jaar. Niet meer en niet minder', zegt hij in de krant. Van den Heuvel ziet Den Haag, Heerenveen en Herentals als de belangrijkste concurrenten.

Chris Eimers was minder te spreken over het resultaat van de wedstrijd, vooral omdat vorige week ook al in eigen huis verloren was. 'Ik vind niet dat je twee keer op rij thuis mag verliezen als je titelaspiraties hebt', zegt hij in Leeuwarder Courant. Gebrek aan scorend vermogen was volgens de coach debet aan het verlies. 'We missen vandaag de second scoring. Als de lijn die normaal gesproken je goals scoort dat niet doet, dan moeten anderen opstaan. Dan moeten de mensen in de tweede of derde lijn de kansen gaan benutten, maar zij hebben hun verantwoordelijkheid niet gepakt.'

Mike Dalhuisen heeft een goede indruk achtergelaten in zijn eerste wedstrijd in de ECHL voor Stockton Thunder. De Nederlandse verdediger scoorde afgelopen zaterdag een onvervalste 'Gordie Howe Hattrick', met een goal, een assist en een vechtpartij in de 5-0 overwinning van Stockton. Woensdag mag Stockton in eigen stadion weer aan de bak tegen de Ontario Reign.

Utrecht heeft in de Zweed Robert Sirberg een opmerkelijke nieuwe coach. De 46-jarige Sirberg was in eigen land professioneel coach op het derde niveau, maar woont vanwege het werk van zijn vrouw sinds dit jaar in Hilversum. 'Ik heb een passie voor motorrijden. Tijdens een ritje raakte ik in gesprek met iemand, van het een kwam het ander. We werden vrienden en hij kent weer Stefan Collard van IJCU. Zo ben ik hier terecht gekomen', zegt hij in AD/Utrechts Nieuwsblad.

Aan het niveau van Utrecht, dat uitkomt in de Promotiedivisie, moet Sirberg nog wel wennen. 'Het is een groot verschil. Maar dat maakt mij niet uit. Ik vind het leuk om iets op te bouwen, zie bij IJCU wel wat mogelijkheden. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik totaal niks wist van het Nederlandse ijshockey. Voordat ik hier kwam, heb ik eerst wat rondgeneusd op websites', vervolgt hij. Sirberg zoekt zelf nog werk in Nederland. Hij is opgeleid electriciën en vaardig als timmerman, vertelt hij in de krant.

In de Promotiedivisie haalde Utrecht uit de eerste drie wedstrijden 1 punt. Dat werd niet geholpen door het omzetten van de winst op Eindhoven Kemphanen 2 in een reglementaire 5-0 nederlaag, vanwege het opstellen van een ongerechtigde speler. Het gaat om de Fin Erno Pyykko. Die had volgens Utrecht geen internationale transfer nodig omdat hij in Finland nooit georganiseerd ijshockey heeft gespeeld. Daar dacht de NIJB echter anders over.

Het Dagblad van het Noorden vraagt in een rubriek wekelijks sporters letterlijk en figuurlijk Het Hemd van het Lijf. Afgelopen week was de aandacht voor het vrouwenijshockey in Groningen en Mischa Top in het bijzonder. 'Ik heb alles op het ijs gedaan: langebaan, shorttrack, marathons en nu ijshockey. Ik heb ook nog twee keer meegedaan aan Red Bull Crashed Ice, in Valkenburg en Landgraaf. Nu alleen kunstschaatsen nog, haha. Misschien dat ik dat wel eens wil proberen. Als ik vertel dat ik ijshockey, zeggen mensen: dat past echt bij je. Hoewel mijn passie nog steeds ligt bij shorttrack, komt bij ijshockey alles wel een beetje samen. Even lekker je energie kwijtraken op het ijs. Meiden die dit aanspreekt, kunnen op woensdagavond naar Kardinge komen. We trainen vanaf half acht.'

Het team, de Raccoons, is volgens Top een mooie mix van verschillende types vrouwen. 'Racoons is van alles wat. Van iemand die bij het Nederlands team speelt tot iemand die nog maar twee, drie weken bij ons is. Ik sta er qua niveau een beetje tussenin, net als op de foto. Voor de rest hebben we van alles wat: van meiden met een tattoo en op de foto zie je ook het type meisje-meisje, maar op het ijs is ze een beest dat alleen maar gaat voor de puck. Ook als het gaat om werk en studie zijn we heel divers, maar uiteindelijk hebben we hetzelfde doel en daarbij staat plezier voorop', zegt ze in de krant.

Nils Vroemans van Herentals blijft de Strafbankkoning van dit moment. Hij liep afgelopen weekeinde tegen twee strafminuten op en staat nu op 56 in zes. Wesley Hendriks kwam niet in actie in de competitie dit weekeinde en zakt van de tweede naar de vierde plek. Vladislavs Dobrenkijs van Eindhoven heeft met 46 minuten in zes wedstrijden nu de tweede plek in handen, terwijl Jeroen van Olphen van Flyers met 45 minuten in 5 wedstrijden op de derde plaats staat.