Div teams 1112

25 oktober 201110:09

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 4

Tijd voor het wekelijkse rondje langs de ijsbanen onder de noemer Tuesday Round-up. Met quotes van bondscoach Larry Suarez over hoe zijn benoeming is gevallen en hoe hij gaat werken. Verder onder meer aandacht voor de eerste coaching-wisseling in de eredivisie, een oerlelijk afstandschot en een nieuwe club voor Brad Smulders.

Bondscoach Larry Suarez staat de popelen om te beginnen met de voorbereiding op het WK in april. Hij wil zo veel mogelijk spelers twee, drie keer per maand op maandag bij elkaar brengen. Hij heeft ook al contact gehad met de spelers in Noord-Amerika, waaronder Mitch Bruijsten en Mike Dalhuisen. ‘Zij spelen absoluut een sleutelrol. Mitch heb ik een halfuur aan de telefoon gehad. Hij is duidelijk; hij gaat er honderd procent voor. Ik ken hem heel goed. Een fenomenale speler. Ook over Mike kan ik niet genoeg goede dingen zeggen. Die speelt zo volwassen. Buiten kijf dat ze bij de selectie zitten', zegt hij in een interview in De Gelderlander.

De bondscoach beseft zelf dat hij geen onomstreden keuze is voor zijn functie, zegt hij in het verhal in de krant. ‘Ik weet dat er spelers zijn met bedenkingen. Maar je moet je prioriteiten stellen. Je speelt niet voor mij, maar voor je land. Respecteer je kwaliteiten; dat je goed genoeg bent om voor je land uit te mogen komen. Dat moet een eer zijn. Ik hoop dat ze dat inzien.' Suarez zelf sluit daarom niemand uit. ‘Ik respecteer iedereen. Het zijn bij mij nooit persoonlijke vetes. Het heeft altijd te maken met je spel. EĂ©n persoon heeft aangegeven echt niet onder mij te willen spelen. De rest verwacht ik gewoon op het ijs.'

Jos LeJeune neemt de coaching bij Leuven Chiefs voorlopig waar. Zondagavond, kort na de overwinning op Amsterdam, kondigde de huidige coach Gil Paelinck aan dat hij opstapt. Een duidelijke reden voor het terugtreden wordt niet gegeven. Belgisch-Canadees Paelinck geldt als een drijvende kracht achter het ijshockey in België en Leuven in het bijzonder. Lejeune is oud-coach van Geleen en de Belgische nationale ploeg.

Aldo van Aalderen scoorde vrijdag zijn eerste treffer in de hoofdmacht van Friesland Flyers. Voor routinier Mike Nason reden om in Leeuwarder Courant de herinneringen aan zijn eerste goal op te halen. ‘Ik weet mijn eerste doelpunt ooit nog precies, een oerlelijk afstandschot.' De Canadees, die zelf liefst vijf keer scoorde, was blij voor zijn jonge teamgenoot: ‘Dit is een belangrijke avond voor Aldo.'

Alexander Jacobs verzorgde zaterdag de coaching bij Eindhoven Kemphanen omdat Tommie Hartogs in het buitenland was, meldt Eindhovens Dagblad. Na de 11-5 nederlaag in Tilburg vorige week is de club uit de Lichtstad voorlopig overgestapt op spelen met drie in plaats van vier lijnen. Daardoor kwam onder meer Mike Verschuren niet aan spelen toe. ‘Ik begrijp dat zo'n jongen niet blij is met de situatie, maar Mike kan beter op de trainingen laten zien dat hij speeltijd verdient', aldus Jacobs.

Theo van Gerwen toont zich in Brabants Dagblad niet te teleurgesteld na de nederlaag tegen Geleen. Hij vond zijn team goed spelen, maar niet goed genoeg. ‘We hadden de kracht niet om een doelpunt te maken, konden geen vuist maken tegen dit Geleen. Ik vond de tegenstander vandaag heel sterk', aldus Van Gerwen. Hij is wel optimistisch voor volgende wedstrijden. ‘Dat zal moeten ook, want als we dit seizoen iets willen, zul je ook Geleen moeten verslaan. Nu liepen wij een beetje achter de feiten aan, volgende keer zul je moeten afdwingen dat het andersom is.'

Bij Trappers was het de bedoeling dat afgelopen zaterdag tegen Amsterdam back-up Michael Sterkens zou starten, maar die raakte in de dagen voor de wedstrijd opnieuw geblesseerd aan zijn knie. Omdat Mitchel Hamers met zijn zestien jaar volgens Van Gerwen nog te jong is, kreeg Ian Meierdres gewoon de start. Die zette direct de eerste shutout van dit seizoen neer in de bekercompetitie.

Brad Smulders heeft alsnog onderdak gevonden voor het komende seizoen. De Nederlandse-Canadees heeft alsnog getekend bij 1000 Islands Privateers uit de Federal Hockey League. Smulders had al eerder contact met de club die wordt gecoacht door oud-Eaters en -Panther Marc LeFebvre, maar koos eerst voor een try-out bij Evansville in de ECHL. Bij zijn nieuwe club treft hij in Matt Anthony en Jeff Winchester nog twee spelers met ervaring in Nederland.

In de strijd om de titel van Strafbankkoning geen ontwikkelingen dit weekeinde. Van de topvier kwam alleen Deniz Mete van Tilburg afgelopen weekeinde in actie in de bekercompetitie, maar hij liep niet tegen strafminuten op. Dat betekent dat Brian Mullally met zijn 30 minuten nog altijd de nummer Ă©Ă©n is. Vorig jaar waren in week vier van het seizoen Jesse Baraniuk (88) en Raphael Joly (87) nog de nummers Ă©Ă©n en twee. Mullally zat toen op 46 strafminuten.