Div teams 1314

26 november 201311:35

Door Joep Meijsen

The Tuesday Round-up Week 8

Maandag is wasdag, woensdag is gehaktdag en dinsdag Round-up-dag. Met in deze editie onder meer aandacht voor het juridische steekspel rond Mike Nason, Levi Houkes die zijn hart lucht en de mogelijk grootste wederopstanding in ruim tweeduizend jaar. En nog veel meer natuurlijk.

Het juridische steekspel rond Mike Nason is nog niet voorbij. Heerenveen eist dat de NIJB een claim van drieduizend euro aan transferkosten laat varen, bericht Friesch Dagblad. Alleen in dat geval denkt Flyers erover om de geboren Canadees weer in de selectie op te nemen. Flyers dreigt rond deze zaak met juridische stappen. Nason beschikt in over een permanente verblijfsvergunning, die hem het recht geeft om op de arbeidsmarkt exact gelijk te worden behandeld aan Nederlanders. Met dat als basis blies hij twee maanden geleden al de importlimiet in de Eredivisie op. De NIJB eist nu echter toch een fikse transfersom, veel hoger dan het standaardbedrag.

International Levi Houkes laat zich in De Gelderlander weinig vleiend uit over zijn voormalige coach Dave Hyrsky bij Den Haag. ‘Laat ik voorop stellen dat ik niet top speelde. Meneer Hyrsky zette me in de derde lijn. Maakte me geen drol uit. Moet ik maar beter worden. Maar tegelijkertijd speelde hij spelletjes met me. Hij trok opzichtig naar de imports. Zette spelers tegen elkaar op. Loog recht in mijn gezicht. En de laatste tijd riep hij steeds harder dat er koppen gingen rollen. Dat hij spelers zou ontslaan. Ik heb het niet afgewacht. In een gesprek heb ik verteld dat ik wilde vertrekken. Hij gaf me nog 24 uur bedenktijd. Had ik niet nodig. Toedeloe, heb ik gezegd. Ik ga.’

Veel positiever is hij over hoe het vorig jaar ging bij de regerende landskampioen. ‘Vorig jaar werden we kampioen met Alexander Selivanov. Een Russische coach, die als speler de NHL heeft gehaald. Dan dwing je automatisch al respect af. Hij belde me op toen ik bij Eindhoven zat. Hij wilde me graag hebben. Ik had een goede relatie met hem. Ik speelde veel. Tactisch was hij niet de allerbeste, maar hij kon wel een team neerzetten. Hij pakte ons aan. Hij raakte ons. Voor hem gingen we door het vuur. Aan het eind van het vorig seizoen kreeg hij een aanbieding om assistent-coach te worden van een club in de hoogste Russische divisie. Toen is hij vertrokken. Maar dat lijkt me logisch.’

Eindhoven Kemphanen blijft geloven in de vierde plaats. De twee nipte nederlagen van afgelopen weekeinde geven captain Marc Donders hoop. ‘We knokken weer voor elkaar’, zegt hij in Eindhovens Dagblad. ‘We moeten nog drie keer tegen zowel Herentals als Dordrecht. Winnen we die potten, dan worden we gewoon vierde. Ik geloof echt dat we het redden.’ De verslaggever van Eindhovens Dagblad lijkt daar minder vertrouwen in te hebben. ‘Het zou de grootste wederopstanding sinds ruim tweeduizend jaar zijn’, schrijft hij.

Jeff Terminesi, de nieuwe aanwinst van Trappers, was zondag wel aanwezig in de ijshal voor de wedstrijd tegen Den Haag, maar mocht nog niet spelen. Wel had hij een mening over de wedstrijd. ‘Ik vond ons domineren. Het zag er prima uit’, laat hij optekenen in Brabants Dagblad. ‘Ik ben voor de eerste keer in dit land. Goed om te zien dat mijn teamgenoten Engels spreken, dat maakt de aanpassing toch makkelijker.’

De IIHF heeft Joep Leermakers aangewezen als Ă©Ă©n van de linesmen tijdens het komende finaletoernooi van de Continental Cup. Het toernooi, waarin namens Nederland Den Haag deelnemer was, wordt van 10 tot en met 12 januari gespeeld in het Franse Rouen. Behalve de gastheer nemen ook Donbass Donetsk, Stavanger Oilers en HC Asiago deel aan dit toernooi.

Ex-Eater Tomo Hafner heeft een nieuwe club. De Sloveense center die vorig jaar gedurende het seizoen de selectie van de toen regerende landskampoen kwam versterken gaat bij Jaca in Spanje aan de slag. In zijn eerste wedstrijd was hij direct al buitengewoon succesvol met drie goals en twee assists. Bij Eaters liep hij vorig jaar op ene punt per wedstrijd met negen goals in 27 wedstrijden.

Nardo Nagtzaam heeft intussen alweer acht wedstrijden gespeeld met zijn universiteit, Mercyhurst. In die wedstrijden kwam hij tot twee goals en drie assists. De Nederlandse aanvaller scheurde vorig seizoen een meniscus in van zijn rechterknie en miste daardoor een groot deel van de competitie van zijn universiteit en zijn debuut in het Nederlands team. De forward was geselecteerd voor het Olympische kwalificatietoernooi in Bietigheim-Bissingen, waarvoor Oranje zich had geplaatst.

Het is een beetje saai in de strijd om de titel van Strafbankkoning. Nils Vroemans van Herentals voerde zijn totaal op naar 58 minuten en blijft bovenaan staan. Glenn Bakx van Geleen, Jeroen van Olphen van Heerenveen en Ben Torremans van Herentals staan gebroederlijk op de tweede plaats met 47 minuten. Vladislavs Dobrenkijs speelt nog steeds niet en blijft op 46 minuten staan, terwijl Evan Mosey van Herentals oprukt naar 45 strafminuten en de zesde plaats dankzij een match penalty.