28 januari 200700:00

Door Joep Meijsen

Tijgers gaat hard onderuit

Brad Smulders had twee goals en een assist in de ruime 2-8 overwinning voor Geleen in Amsterdam. De manschappen van Dave Hyrsky scoorden vijf keer in de tweede periode voor een ruime overwinning en bewees zichzelf daarmee een goede dienst op de ranglijst.

Elf seconden slechts was de stand in de doelpuntrijke ontmoeting 0-0. De eerste de beste kans leverde een doelpunt op en het was ex-Amsterdam-aanvaller Lamonte Polet die de eerste treffer van de avond voor zijn rekening nam. Een prima schot van Leo van den Thillart zorgde er halverwege de periode voor dat de stand weer in evenwicht kwam, maar Andrew Dickson bezorgde Geleen uiteindelijk toch het voordeel in de periode.

Het was echter in de tweede doorgang dat Geleen de overwinning naar zich toetrok. Amsterdam liet zich de kaas van het brood eten door een agressiever en effectiever Geleen, dat op die manier een beetje revanche nam voor de verloren bekerfinale. Brad Smulders (2), John Holmes, Lamonte Polet en Brian McGarry wisten allemaal het net te vinden namens Geleen. Twee van de treffers vielen op de powerplay. Alleen Paul Vincent deed iets terug namens Amsterdam, zodat de wedstrijd na veertig minuten spelen beslist was.

Andrew Dickson valt tot nu toe dit seizoen op met harde checks, goede defensieve acties, maar ook slordige fouten. Hij valt in ieder geval niet op door zijn vele doelpunten. Ondanks de Challenge Cup waarin vrijwel iedere import heeft gewerkt aan zijn statistieken scoorde hij maar twee keer. Dat aantal evenaarde de opvallende verdediger in deze wedstrijd. Hij bepaalde met zijn tweede treffer van de wedstrijd in de derde periode de eindstand op 2-8 en verhoogde tegelijkertijd zijn eigen doelpuntentotaal voor het seizoen naar vijf.

Door de overwinning doet Geleen goede zaken op de ranglijst. De Limburgers klimmen weer naar de derde plaats op de ranglijst en koesteren nu een voorsprong van liefst elf punten op de vijfde plaats. Daarmee ligt een plek in de play-offs met nog maar acht wedstrijden te gaan voor het grijpen. Met slechts twee punten achterstand op Tilburg Trappers is bovendien thuisvoordeel in de play-offs nog haalbaar.

Amsterdam blijft ondanks de nederlaag aan kop van de ranglijst. De ploeg van Ron Berteling en Tom Hartogs koestert een voorsprong van respectievelijk drie en vijf punten op Tilburg en Geleen, maar heeft wel twee wedstrijden voorsprong. Daarmee lijkt de strijd om het thuisvoordeel in de play-offs een spannende te worden. Of dat veel waard is, is een andere vraag. Nijmegen klopte vorig jaar in de halve finale en de finales een tegenstander met het thuisvoordeel.