Capitals jaapedenbaan fisheye 1112

14 januari 201701:29

Door Joep Meijsen

Tijgers snoept punt af van Flyers

Amsterdam leek in eigen huis op weg naar een stunt tegen het nog ongeslagen Heerenveen. Flyers kwam echter op de valreep langszij en pakte uiteindelijk in overtime toch nog de overwinning. Het betekende wel het eerste puntverlies voor de Friezen in de huidige Beneliga-campagne.

Amstel Tijgers - Unis Flyers Heerenveen

Een vraag die dit seizoen nog niet beantwoord is, is hoe sterk een compleet Amsterdam is. De ploeg, onder leiding van speler/coach Josh Prudden, miste ook op vrijdagavond weer een handvol vaste waardes, waaronder de twee goalies Jacob van Duin en Danny van Rijswijk. Het zorgde ervoor dat de pas zestienjarige Jaimy Missler het doel moest verdedigen tegen het dit seizoen tot nu toe zeer overtuigende Heerenveen.

De ooit bij Utrecht met ijshockey begonnen jeugdinternational, nog elf maanden weg van zijn zeventiende verjaardag, stelde de met zo'n achthonderd toeschouwers goedgevulde Jaap Edenhal niet teleur met een reeks prima reddingen. Hij kreeg daarbij de steun van zijn ploeg die vanuit een defensief systeem volop shots blokte en zo het spel van Heerenveen zo goed en kwaad als het ging ontregelde.

Sterke powerplay

Heerenveen had tijdens de wedstrijd het meeste puckbezit, maar Amsterdam beschikte vrijdagavond over een zeer sterke powerplay. Na ruim vijf minuten spelen profiteerde Marcel Kars van het open net op een rebound voor zijn negende goal in dit Beneligaseizoen. Op de volgende powerplay was het weer raak. Deze keer was het Julian Berteling die met een gericht schot Sjoerd Idzenga wist te verschalken.

Ook op de laatste powerplay, scheidsrechter De Brabander deelde slechts twaalf strafminuten uit in het duel, was Amsterdam weer enorm gevaarlijk. Slechts het ijzerwerk verhinderde een 3-0 voorsprong voor de ploeg uit de hoofdstad. Flyers profiteerde hier in de tegenstoot direct van. Ronald Wurm kwam na een goede schaatsactie in positie voor het doel en zorgde met een schot in de hoek voor de shorthanded aansluitingstreffer.

Turcotte redt de streak

Ook de Friese gelijkmaker viel uit een tegenstoot. Deze keer was het Aldo van Aalderen die de puck succesvol achter Missler wist te mikken, een treffer die viel na 33 minuten in de wedstrijd. Amsterdam bleef echter vasthouden aan het schema en ondanks een met de minuut groeiend overwicht slaagde Flyers er maar zelden in om Ă©cht gevaarlijk te worden.

Een ware stunt leek in de maak toen Josh Prudden met nog 2,5 minuut te spelen zijn ploeg opnieuw op voorsprong bracht. In een rommelige situatie voor het doel wist hij de puck de veroveren en raak te schieten. Flyers zette de thuisploeg daarna nog verder onder druk, maar pas met de doelman aan de kant zorgde Yan Turcotte ervoor dat de zegereeks van Flyers in ieder geval niet in de reguliere speeltijd werd verbroken.

Overtime moest de beslissing brengen. Amsterdam had de eerste aanval, maar uiteindelijk was het de ervaren Marco Postma die het initiatief greep. Met een meer dan uitstekend schot scoorde de voormalige international het winnende doelpunt en stelde de twintigste overwinning voor zijn ploeg op rij veilig. Voor het eerst sinds 1 oktober werd daarbij echter wel een punt verspeeld. De tegenstander toen? Ook Amsterdam.

Flyers wacht zondag de volgende lastige wedstrijd. Herentals komt op bezoek in Thialf. Komende woensdag wacht het team van Mike Nason bovendien de bekerfinale. Amsterdam komt pas volgende week weer in actie. De ploeg houdt uitzicht op deelname aan het Top Vier-toernooi om de Nederlandse titel en de play-offs in de Beneliga.

Ahoud Devils Nijmegen - Antwerp Phantoms

Nijmegen is een andere club die bovengemiddeld last heeft van blessureleed, waardoor veel van de ervarenere spelers al geruime tijd ontbreken. Op vrijdagavond werd de veelvuldige landskampioen duidelijker op de laatste plaats gedrukt door een 2-7 nederlaag tegen de nummer voorlaatst, Antwerpen. De ploeg uit de Belgische havenstad komt door de zege in punten gelijk met Tilburg Trappers.

Lukasz Bartak had drie goals en twee assists namens Antwerpen, dat ook Patrick van Noten (2), Marek Ziarny en Matti Agemans succesvol zag zijn. De Nijmeegse tegengoals kwamen van Thomas Stuart-Dant en Mitchel van Holten.