Tijgers berteling coacht 0809

17 januari 200900:00

Tijgers tikt Eaters zoek

Amstel Tijgers maakte zaterdagavond in eigen huis indruk door een mat Geleen met 9-2 van het ijs te vegen. Daarmee werd een zegereeks van zes wedstrijden voor Eaters ruw onderbroken. Zeven verschillende spelers kwamen tot scoren voor Amsterdam, waarbij alleen Eric Thomassian er twee voor zijn rekening nam.

Op de zege van Amstel Tijgers viel weinig af te dingen. De ploeg liet zien voor niemand bang te hoeven zijn en rolde vooral in de tweede peirode met fris combinatie-ijshockey de gasten uit Geleen op. Eaters bood eigenlijk alleen in de openingsfase en in een deel van de derde periode, toen de wedstrijd al beslist was, fatsoenlijk tegenspel. Ten opzichte van woensdag keerden de vier jeugdinternationals terug in de opstelling, terwijl de nieuwe import David Lizotte in de defensie een onopvallend debuut maakte. Lambert Keulen ontbrak nog door een schorsing.

Bij Amsterdam kwamen liefst zeven spelers tot scoren in de wedstrijd. Thomassian had er in de eerste periode al eentje gescoord en bracht Amsterdam na 25 minuten met een geslepen passeerbeweging op 2-0. Vier minuten later was het Ivy van den Heuvel die in combinatie met Kent Merriam en Craig Sanders de defensie van Eaters te kijk zette, terwijl aanvoerder Alexander Schaafsma een minuut later met een schot in de korte hoek Benjamin Finkenrath verschalkte.

Een reeks straffen tegen het einde van de periode zorgde voor de definitieve beslissing. In de slotminuut was het eerst Jordy van Oorschot die in vier tegen vier raakschoot, terwijl amper een halve minuut later Jochen Gross het net vond. Voor coach Uli Egen het teken om zijn doelman in de pauze in de kleedkamer te houden en te vervangen door Quentin Cuijpers.

Deze had in het in eerste instantie rustig. De powerplay van Amsterdam vroeg in de derde doorgang was wat gemakzuchtig en bood eerst Glenn Bakx en daarna Lance Herauf de kans om shorthanded tot scoren te komen. Het bleek echter niet het begin te zijn van een wonderbaarlijke wederopstanding van Eaters. Amsterdam pakte de draad weer vrolijk op en liep via Andre Gill, Craig Sanders en Marcel Kars uit naar negen doelpunten. Het hoogste doelpuntentotaal voor Amstel Tijgers dit seizoen.

Voor Amsterdam is de winst de vierde overwinning in de laatste vijf wedstrijden. De ploeg van Ron Berteling vindt daardoor aansluiting met de topvier in de Eredivisie. Die aansluiting had Eaters juist gevonden door een reeks van zes overwinningen op rij. Deze reeks is nu echter ruw onderbroken. Beelden van de wedstrijd zijn zondagochtend te zien in het ijshockeyprogramma op SBS6.