Bekerfinale 2013 Tilburg juichfoto

13 januari 201317:46

Door Joep Meijsen

Tilburg grijpt dertiende beker

Tilburg Trappers sleepte in een uiteindelijk spannende finale de dertiende beker in de clubgeschiedenis binnen. Oud-Kemphaan Jeffrey Melissant scoorde na een prachtige solo-actie in de derde periode het winnende doelpunt.

Bij Kemphanen overheerste trots over de spannende wedstrijd, bij Tilburg was toch iets van opluchting merkbaar na een derde periode waarin de Eindhovenaren terugkwamen van 3-1 achter naar 3-3. Het was echter Jeffrey Melissant die ervoor zorgde dat Tilburg-captain Diederick Hagemeijer de beker in ontvangst kon nemen uit handen van NIJB-voorzitter Ruud Vreeman.

Tilburg Trappers ging als topfavoriet de wedstrijd in, maar stond een groot deel van de eerste periode op de achterste voet. Kemphanen, met de Amerikaan Greg Collins terug in de opstelling, begon furieus aan de wedstrijd en kreeg de beste kansen in de openingsfase. Het was Ian Meierdres die zijn ploeg in eerste instantie op de been hield in een qua sfeer op de tribunes matste bekerfinale in jaren.

Het openingsoffensief van Eindhoven leverde uiteindelijk slechts Ă©Ă©n treffer op. Het was Greg Collins die goed oplette en op het juiste moment de rebound pakte. Die treffer leek juist voor Tilburg een beetje een bevrijding. De ploeg van Barry Smith kreeg meer puckbezit en slaagde er meer in tot goede combinaties te komen. Toch was het verrassend dat Trappers de eerste periode wisten af te sluiten met een voorsprong.

De ervaren Peter van Biezen zorgde met zijn energie voor de eerste doorbraak. Zijn schot vanaf de blauwe lijn was niet moeilijk, maar zorgde wel voor drukte voor het doel van Deniz Mollen. Uiteindelijk was het Timothy Coffman die de trekker overhaalde en de stand weer in evenwicht bracht. Een uitbraak van Diederick Hagemeijer en Mickey Bastings vlak voor de pauze leverde Tilburg het voordeel op.

De tweede periode kenmerkte zich vooral door matig ijshockey. Tilburg had het beste van het spel, maar er was vooral sprake van veel mislukte combinaties aan beide kanten. De enige goal kwam wederom van de recent door Tilburg aangetrokken Coffman, die hard uithaalde en de puck in de hoek achter de Eindhovense doelman deponeerde. Daarmee leek Tilburg de wedstrijd stevig in handen te hebben.

Kemphanen toonde echter in de slotperiode veerkracht. Het team van Josh Mizerek en Ray Gallagher overleefde een openingsoffensief van Trappers en ging daarna op jacht naar doelpunten aan de andere kant. De aansluitingstreffer kwam van de stick van jeugdinternational Danny Stempher die goed oplette en een rebound binnenschoot. Toen anderhalve minuut later Jan Bohac met een accuraat schot de stand weer in evenwicht bracht, leek alles weer mogelijk in Stappegoor.

Het was echter Jeffrey Melissant die het belangrijkste doelpunt uit zijn leven scoorde. De 22-jarige forward soleerde door de defensie van Kemphanen en wist vallend de puck in de bovenhoek te kogelen. Kemphanen drong nog aan, maar ondanks time-outs van beide kanten kwam Tilburg niet meer echt in de problemen. Ivy van den Heuvel wist nog een empty netter binnen te prikken om de score een overtuigender uiterlijk te geven.