Trappers smith skate3

15 november 200800:00

Door [email protected]

Tilburg klimt naar tweede plek

Tilburg stijgt na een 4-2 winst in Groningen weer een plekje in de stand, terwijl Geleen thuis een gevoelige 2-7 nederlaag leed tegen Heerenveen. Amsterdam herpakte zich van het verlies van vrijdag en won thuis met 5-2 van Eindhoven.

Tilburg - Groningen
Trappers deed zaterdag ondanks een magere prestatie in Groningen goede zaken. Door de 4-2 winst stijgt de ploeg van Larry Suarez weer een plaatsje in de stand en staat nu tweede. Casey Vanschagen droeg een goal en twee assists bij.

Grizzlies nieuwkomer Blair Lefebvre gaf direct een aardig visitekaartje af. De voormalig NCAA-er scoorde beide Groningse goals, waaronder een shorthander, en had een gouden kans op een derde treffer.

De shorthanded goal van de Canadees zette de thuisploeg in de 15e minuut op voorsprong. Een-op-een verschalkte hij Trappers-goalie Billy Thompson. Een opstootje waarbij Lefebvre betrokken was leidde echter ook de gelijkmaker in. Matt Smith haalde op de powerplay de trekker over met anderhalve minuut te spelen in de openingsperiode.

Tilburg kwam in de tweede periode via Bjorn Willemse op voorsprong, maar Lefebvre wist de stand snel weer gelijk te trekken. Trappers kreeg vervolgens meerdere kansen om de voorsprong te herpakken. Uiteindelijk was het Casey Vanschagen die de 2-3 aantekende. De Nederlands-Canadees kon een rebound met de backhand achter Mathieu Blanchard werken.

De 2-4 kwam daarna in de slotperiode min of meer uit de lucht vallen. Een schot van Mark Donders verraste Blanchard compleet, waarmee de wedstrijd feitelijk in het slot ging.

Tilburg staat met twee punten achterstand op Nijmegen weliswaar tweede, maar heeft een wedstrijd in hand. In punten staat de ploeg gelijk met Den Haag en Amsterdam, maar die hebben respectievelijk Ă©Ă©n en twee wedstrijden meer gespeeld.

Geleen - Heerenveen
Heerenveen boekte zaterdag een opvallend ruime overwinning in Geleen. Zeven verschillende spelers scoorden voor de Flyers in een afgetekende 7-2 zege op Eaters. Hans Kroon was met een goal en twee assists topscorer voor de Friezen.

De bezoekers bouwden in de eerste dertig minuten een 0-3 voorsprong op. Geleen kwam vervolgens via treffers van Erik Tummers en Lance Herauf rond de 33e minuut weer terug, maar verloor het momentum net zo snel weer. Nog voor het einde van de tweede periode had Flyers met 2-5 alweer een marge van drie goals.

Geleen bleek onmachtig om het de Friezen daarna nog lastig te maken. In de derde periode maakte Heerenveen er zelfs 2-7 van. Jacco Landman scoorde in zijn comeback-wedstrijd de zesde goal van de avond.

Voor Eaters is het verlies een enorme klap in de strijd om de beker. De ploeg had voor het weekend nog goede aansluiting bij de top vier, de plekken die recht geven op deelname aan de halve finales om de beker. Na twee verliespartijen staat Geleen nu echter zeven punten achter de nummer vier - Amsterdam -, dat weliswaar een wedstrijd meer gespeeld heeft.

Amsterdam - Eindhoven
Amstel Tijgers versloeg zaterdag in eigen huis Eindhoven met 5-2. Andrew Winnik en Mark Tanner scoorden elk twee keer. André Gill was goed voor een goal en drie assists, terwijl Marcel Kars vier assists op zijn naam bracht.

De nieuwste aanwinst van Eindhoven, Dominik Rozman, maakte zijn aanwezigheid direct bekend. Al in de achtste minuut mocht hij 14 strafminuten bijschrijven, na een 'checking tot the head'. Winnik had slechts 18 seconden powerplay nodig om uit een rebound de 1-0 voor Amsterdam op het bord te zetten.

Kemphanen deed via Kevin Galerno nog wel iets terug in de tweede periode, maar Winnik en Tanner maakten er binnen vijf minuten 3-1 van. De 4-1 van Gill leek de genadeklap, maar Eindhoven gaf niet op. Tyler Hilbert maakte er snel 4-2 van en even later leek Kemphanen nogmaals te scoren. Scheidsrechter Louis Robbe oordeelde echter dat de puck de lijn niet had gepasseerd.

Coach Leo van den Thillart haalde in de laatste minuten zijn goalie van het ijs, maar dat resulteerde enkel in een emptynetter van Amsterdam. Tijgers steekt drie punten in de zak, waarmee de ploeg nu zeven punten voor staat op de nummer vijf.