Trappers vs flyers 080313

9 maart 201300:41

Tilburg pakt in thriller eerste winst

Tilburg heeft de eerste slag geslagen in de serie tegen Friesland Flyers. De Brabanders hadden er wel een comeback in de slotperiode en overtime voor nodig. Het was uiteindelijk Ivy van den Heuvel die op de een of andere manier in de extra tijd de puck binnenwerkte.

Daarmee kreeg de wedstrijd over zestig minuten gezien waarschijnlijk een terechte winnaar. Vooral in het laatste kwartier van de wedstrijd wist Trappers veel druk op het doel van Flyers uit te oefenen. Het muntje had echter net zo goed de andere kant op kunnen vallen. Na de 2-4 kreeg Flyers een paar goede kansen om de wedstrijd in het slot te gooien.

Dan was de heldenrol in de ontmoeting zonder meer voor de 26-jarige Kevin Bruijsten geweest. De international speelde in Bietigheim-Bissingen met Oranje voor het laatst een wedstrijd, de eerste tegen Duitsland. Daarna leek hij met een seizoen-eindigende blessure aan de kant te staan. Op de een of andere manier heeft Flyers hem weer opgelapt en de geboren Nijmegenaar maakte zijn reputatie als goaltjesdief helemaal waar met een hattrick.

Al na vijf minuten spelen sloeg Bruijsten voor het eerst zijn slag. De puck kwam vanaf de zijkant en Bruijsten was weggeslopen bij de Tilburgse defensie en kon in vrije positie raakschieten. Het brak een wedstrijd open die wat nerveus was begonnen, maar die uiteindelijk helemaal het karakter van een play-offwedstrijd zou krijgen.

Peter van Biezen is al jaren een speler die er als de play-offs beginnen een schepje bovenop kan doen. Ruim vijf minuten na de openingstreffer stond hij op de juiste plek om een pass van Timothy Coffman met een one-timer achter Martijn Oosterwijk wist te schieten. Daarmee konden beide teams met een gelijke stand gaan rusten.

De wedstrijd werd terwijl de haperende klok soms verder tikte steeds boeiender. Het tempo ging omhoog en het spel golfde lekker op en neer. Een straf tegen Diederick Hagemeijer bood Flyers de kans met een man meer op het ijs. Daarbij werd de puck voor het doel gespeeld, waar opnieuw Bruijsten klaarstond om de schijf het laatste tikje te geven.

Heel lang duurde de Friese vreugde over de voorsprong niet. Precies negentien seconden later lag de puck aan de andere kant al in het net, Tim Coffman raakte de schijf net genoeg aan om de Friese doelman kansloos te laten. De rest van de periode was echter voor Flyers. Het team van Chris Eimers sloeg niet toe in de anderhalve minuut met twee man meer op het ijs, maar een uitbraak van Jerry Pollastrone die vanaf de zijkant naar binnen kwam en met een schot in de korte hoek Ian Meierdres verschalkte bezorgde Flyers voor de derde keer op de avond een voorsprong.

Toen Bruijsten vroeg in de derde periode via een schotje door de benen van de Tilburgse doelman de marge vergrootte tot twee leek een stunt in de openingswedstrijd van de serie een goede kans. Flyers verscheen nog een paar keer dreigend voor het doel van Meierdres, maar slaagde er niet de mogelijkheden te converteren.

Tilburg op zijn beurt stroopte de mouwen op en probeerde druk te zetten op het Friese doel. Dat leidde tot een frommelgoal van Diederick Hagemeijer, waardoor Tilburg weer tot op één goal terugkwam. Powerplays door straffen tegen Jurryt Smid en Andrew Krelove boden Trappers helemaal de gelegenheid om het initiatief in de wedstrijd over te nemen.

De gelijkmaker hing in de lucht en viel tijdens de tweede powerplay, waarbij het opnieuw Hagemeijer was die scoorde. Pas na een minutenlange review van scheidsrechter Bergman vanwege de hoogte van de stick van Hagemeijer werd de treffer definitief goedgekeurd. Overtime werd noodzakelijk, waarbij uiteindelijk Van den Heuvel in een rommelige situatie voor het doel de winnende goal scoorde. Terwijl Flyers vergeefs wachtte op een nieuwe review begon Tilburg de winst te vieren.

De serie gaat zaterdagavond in Heerenveen verder.