Trappers prudden skate 1314

10 december 201323:33

Door Joep Meijsen

Tilburg simpel naar bekerfinale

De commotie in de aanloop naar de derde wedstrijd van de halve finaleserie tussen Tilburg en Den Haag was aanzienlijk spannender dan het uiteindelijke duel. Trappers plaatste zich met een eenvoudige 7-2 overwinning voor de negentiende keer voor de bekerfinale.

Dat betekent een herhaling van de finale van vijf jaar geleden, toen de Friezen het in Eindhoven ook opnamen tegen de Brabanders. In Tilburg was het derde duel eigenlijk alleen in de openingsminuten spannend. Met drie goals in iets meer dan twee minuten greep Trappers halverwege de eerste periode de macht in de wedstrijd en gaf die eigenlijk niet meer uit handen.

Tot de treffer van Josh Prudden na ruim negen minuten spelen zag het er bij Den Haag helemaal niet zo slecht uit. De ploeg combineerde een paar keer aardig door de defensie heen en de 0-1 van Alex Henry, na een mooie pass van Les Reaney, was daar de bekroning voor.

Op andere momenten zag het er bij Den Haag echter uit alsof spelers voor het eerst met elkaar op het ijs stonden, met overbodige offsides en passes in het niets. De Haagse formatie had Mark Soares thuisgelaten en speelde dus weer gewoon met vijf imports. Het schuiven met de eerste twee lijnen droeg wellicht bij aan het onwennige gevoel op het ijs. Ook Tomas Pek had zeker niet zijn beste dag, wat bijdroeg aan de uiteindelijk kansloze missie in Stappegoor.

Trappers moest het nog doen zonder Julian van Lijden, maar had wel gewoon Bob Teunissen in de opstelling. De ploeg toonde zich in eigen huis wederom volwassen en genadeloos op het moment dat de tegenstander kwetsbaar was. Raphael Joly werd naar de strafbank gestuurd en op de powerplay prikte Josh Prudden op de rebound de gelijkmaker binnen.

Een paar keer knipperen met de ogen en het was ineens 3-1. Eerst veranderde Mickey Bastings een schot van Jeffrey Terminesi van richting en vervolgens schoot Josh Prudden vanuit de draai fraai raak via de binnenkant van de paal. Het duel werd niet veel later definitief beslist toen Les Reaney zonder helm doorspeelde en naar de strafbank werd gestuurd. Daar zat Greg Collins al en in de vijf tegen drie was het Ivy van den Heuvel die zijn eigen rebound pakte voor de 4-1.

Diezelfde Reaney liep even later tegen een charging-penalty aan en weer was Tilburg succesvol op de powerplay. De treffer werd aan Jeffrey Melissant toegekend, maar leek eigenlijk het werk van Josh Prudden. Vijf mokerslagen van Trappers in acht minuten waren genoeg om Tilburg een plek in de bekerfinale te bezorgen.

Na het eerste rustsignaal was het heilige vuur wel uit de wedstrijd. Tilburg wist dat het de controle had, terwijl Den Haag niet echt hoop leek te hebben. Na een doelpuntloze tweede periode werd in het slotstuk nog een paar keer gescoord. Jasper Kick toonde doorzettingsvermogen voor de 5-2, maar treffers van Bjorn Willemse en uiteindelijk Peter van Biezen zorgden daarna voor een verdere verhoging van de feeststemming in de voor een dinsdagavond bijzonder goedgevuld Stappegoor.

Een deel van het publiek kon het in de slotfase niet laten Den Haag nog een beetje te jennen. ‘Daar moet een import bij’, golfde het van de tribune. Gevolgd door hetzelfde 'we gaan naar Eindhoven', dat zaterdag al in Thialf te horen was.