Trappers joly celeb turnhout 231211

24 december 201101:48

Door Joep Meijsen

Tilburg temt taai Turnhout

Tilburg Trappers had in eigen huis alle mogelijke moeite om af te rekenen met Turnhout White Caps. Uiteindelijk scoorde hoofdrolspeler Raphael Joly drie keer in de 5-3 overwinning voor de thuisploeg.

Het was een merkwaardig duel in het met ruim 1300 toeschouwers gevulde Stappegoor. Turnhout beschikt over slechts twee aanvalslijnen en speelt het grootste deel van de wedstrijd een soort van veredelde penaltykill. Aan de andere kant moest de ploeg van de in de derde periode weggestuurde coach Sjef Szarzynski ook volop aan de bak in de échte powerplay.

De wel erg matig leidende Wim Blockx strooide met straffen alsof het kerstcadeaus waren, waardoor beide ploegen verschillende keren met drie man op het ijs stonden. Vooral toen tegelijkertijd vier spelers van Turnhout op de strafbank zaten, was de spelersbank van die ploeg wel erg leeg. Toch hield de ploeg niet alleen lange tijd stand, maar stond zelfs nog een tijdje voor in de wedstrijd.

De selectie van Turnhout telt dan ook een paar raspaardjes. Doelman Tyler O'Brien is een prima sluitpost, defensief beschikt de ploeg met Dustin DeGagne, Robert Torney, Peter Bartek en Ryan Warsofsky over twee blokken die tot de beste in de eredivisie behoren en aanvallend zijn Tommy Lange, Mike Baslyk en Marek Ziarny behendig en gevaarlijk. Probleem is echter dat met die opsomming het grootste deel van de ploeg is genoemd, waardoor vooral de forwards veel te veel ijstijd moeten maken.

Tilburg op zijn beurt moest het doen zonder onder meer Ritchie van Hulten en Deniz Mete en toonde zich weer het enigma dat de ploeg dit jaar kenschetst, waarbij topwedstrijden tegen de grote concurrenten worden afgewisseld met mindere of zelfs slechte wedstrijden tegen de rest. Trappers was vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende ploeg, maar maakte eigenlijk nooit de indruk dat om te gaan zetten in veel doelpunten. Vooral op de powerplay ontbeerde de formatie van Theo van Gerwen daadkracht.

Trappers kwam na negen minuten spelen wel in een powerplay op voorsprong. Peter van Biezen verzorgde de keurige pass door defensie van Turnhout heen en Raphael Joly schaatste op tijd in om de puck in de open hoek te schieten. Diezelfde Joly liep kort voor het einde van de periode tegen een opzichtige straf op, waardoor Trappers met drie man op het ijs kwam te staan. Een prima schot van Dustin DeGagne vanaf de blauwe lijn was vijf seconden later al de gelijkmaker.

In de pauze liepen Ivy van den Heuvel en Tommy Lange nog tegen straffen op, maar de straf van Joly liep ook nog door in de tweede periode. Turnhout zette meteen druk en nipt na afloop van de powerplay was het Mike Baslyk die van dichtbij de puck binnen kon schuiven en White Caps op voorsprong bracht.

Heel lang duurde die situatie niet. Shorthanded werd een aanval van Tilburg onreglementair gestopt en Raphael Joly scoorde keurig door de Turnhoutse doelman te omspelen op het penaltyshot. Het begon daarna echter nog meer straffen te regenen, waarbij vooral Tommy Lange en Dustin DeGagne regelmatig de strafbank mochten opzoeken. Dat kwam het niveau van de wedstrijd niet ten goede. Een nieuwe combinatie tussen Van Biezen en Joly bood drie minuten voor het einde van de periode uitkomst voor Tilburg. Eerstgenoemde legde de puck terug en Joly schoot de zwarte schijf in de bovenhoek.

Tilburg stond in de openingsfase van de derde periode regelmatig met een man meer op het ijs. Het was echter wachten tot tien minuten voor tijd Turnhout met slechts drie spelers mocht doorgaan. Pippo Limnell haalde hard uit voor de 4-2. Daarna waren de bordjes echter omgedraaid. Nu was het Tilburg dat in optocht naar de strafbank mocht. Daardoor kon Dustin Degagne in de vijf tegen drie de spanning nog een keer terugbrengen in de wedstrijd. Een empty netter van Pippo Limnell stelde de punten echter veilig voor Tilburg.