WK2013 Ned Lit empty net

18 april 201316:45

Door Joep Meijsen

Toernooifavoriet opponent van Oranje

Het Nederlands ijshockeyteam vervolgt het wereldkampioenschap met de wedstrijd tegen gastland Oekraine. De degradant uit Division 1A maakt vooralsnog zijn status als favoriet voor promotie meer dan waar.

Na drie wedstrijden is Oekraine nog ongeslagen, met 23 doelpunten voor en slechts twee tegentreffers. Het is pas de vierde ontmoeting tussen de beide teams in internationaal ijshockey, niet gek aangezien Oekraine jarenlang bij de wereldtop hoorde. Punten waren er nog nooit voor de Nederlanders. De beste uitslag was een 1-5 nederlaag tijdens het WK in Torun vier jaar geleden. In Tilburg een jaar later werd het 2-9 voor Oekraine.

Na het uiteenvallen van de Soviet-Unie had het gastland van dit toernooi enkele jaren nodig om als zelfstandig land de IIHF-ladder te beklimmen. Eind jaren negentig kwam het land echter op het hoogste niveau terecht, met als hoogtepunt de Olympische deelname in 2002. De afgelopen jaren presteerde de nationale ploeg echter steeds minder. De topspelers werden ouder en van onderaf kwam er weinig talent bij.

In 2007 degradeerde het land uit de A-poule en de degradatie vorig jaar uit Division 1A was het voorlopige dieptepunt voor de nationale ploeg. Het ijshockey in Oekraine kreeg afgelopen jaar wel een impuls met de komst van een KHL-team, dat hier in Donetsk speelt. Een deel van de nationale ploeg heeft afgelopen jaar dan ook op hoog niveau gespeeld.

Donbass sloot het openingsseizoen af met de negende plaats in de conference, waardoor de ploeg nipt naast de play-offs greep. Dat is jammer voor Nederland, want die play-offs zijn nog in volle gang. Officieel levert Donbass negen spelers aan de selectie van de nationale ploeg, in werkelijkheid komt maar een handvol in actie in de KHL. De ploeg wordt gedomineerd door importspelers, waaronder veel Russen, Tsjechen, Zweden en Finnen.

Roman Blagoy is met vijf goals tot nu toe de scherpschutter bij Oekraine, hij speelt in het tweede team van Donetsk, dat uitkomt in de eigen liga. Oleg Shararenko, die de kost verdient in Wit-Rusland, is met zeven punten de topscorer van de ploeg. Voor Nederlandse fans is de aanwezigheid van ex-Flyer Oleg Timchenko nog interessant.

Oranje kampt met een crisis in de defensie. Tijdens de wedstrijd van gisteren speelde Nick de Jong al niet mee en viel Wesley Hendriks uit. Daardoor beschikte de ploeg nog maar over vijf fitte verdedigers. Bondscoach Barry Smith hoopt dat De Jong tijdens dit toernooi nog in actie gaat komen, maar of dat al tegen Oekraine is, is nog onduidelijk.

De wedstrijd begint om acht uur lokale tijd, want zeven uur is in Nederland. Via internet zullen er weer de nodige streams te vinden zijn, terwijl IJshockey.com een live-audioverslag verzorgt vanuit de ijsbaan.

Live audiostream >>>