Amsterdam Tigers Antwerpen Phantoms Den Bosch Red Eagles Eindhoven Kemphanen Geleen Eaters Heerenveen Flyers Hijs Hokij Den Haag HYC Herentals Leuven Chiefs Luik Bulldogs Nijmegen Devils Tilburg Trappers Tilburg Trappers (Oberliga) Zoetermeer Panters

Top-5: Recordinternationals Nederlands Team

Wie hebben de meeste interlands achter hun naam staan?

Het Nederlands mannenteam heeft, met name in de jaren 70 en 80, vele successen geboekt. Het absoluut hoogtepunt was hierbij de deelname aan de Olympische Spelen in 1980 in Lake Placid. Enkele spelers die deel hebben genomen aan de Olympische Spelen behoren nu tot de recordinternationals. Wie heeft de meeste wedstrijden gespeeld in het shirt van Oranje? Je lees het hier.

Winner
Bauer (klein)
THS
Rono

5. Leo van den Thillart

De geboren Bosschenaar kende een succesvolle carrière. Leo speelde onder meer voor Den Bosch, Geleen, Tilburg en Amsterdam. Ook internationaal wist de linkshandige verdediger zijn weg te vinden. Hij speelde in Frankrijk, Italië en zelfs een seizoen in de DEL bij de Krefeld Pinguine. Als International speelde van den Thillart 151 wedstrijden. Hierin was hij goed voor 17 goals, 44 assists en 274 strafminuten. Leo vertegenwoordigde Nederland op maar liefst 15 WK’s en één Olympisch Kwalificatie toernooi.

Divers_Leo vd Thillaart Amsterdam

4. Tommie Hartogs

Hartogs speelde in de periode van 1989 tot 2006 voor het nationale team. Hierin kwam hij tot 161 wedstrijden, 75 goals en 115 assists. Niemand gaf meer beslissende passes dan Tommie Hartogs. Daarnaast had de geboren Eindhovenaar 143 strafminuten in zijn carrière als international en vertegenwoordigde Nederland op 15 WK’s en één Olympische Kwalificatie toernooi. Hartogs speelde zowel als Right Winger en als verdediger. Hij speelde onder meer voor Geleen, Tilburg en Amsterdam. Ook buiten de landsgrenzen deed Tommie het erg goed. Hij speelde in Frankrijk en in Duitsland (DEL) voor Mannheim, Krefeld en Kassel Huskies. Momenteel is Hartogs assistent coach bij het Franse Bordeaux.

Divers_Tommie Hartogs Amsterdam Cup

3. Leo Koopmans

De inmiddels 63-jarige Leo Koopmans was als international goed voor 173 wedstrijden. Hierin maakte hij 139 punten (72 goals en 67 assists) en 212 strafminuten. De in Ontario geboren Nederlands-Canadees vertegenwoordigde Nederland op verschillende WK’s. Ook was Leo onderdeel van het team dat in 1980 deelnam aan de Olympische Spelen in Lake Placid. Tijdens deze Spelen speelde de linkshandige forward vijf wedstrijden en kwam hij niet tot scoren. Koopmans speelde 15 seizoenen in de Eredivisie voor Den Haag, Heerenveen, Amsterdam, Nijmegen en Groningen. Nadat hij zijn schaatsen aan de wilgen had gehangen, is Groningen (met Koopmans als coach) voor het eerst kampioen van Nederland geworden in de hoogste competitie van Nederland. Tot op heden is het Groningen niet meer gelukt om dit succes te evenaren.

(Leo Koopmans in het midden, foto: Ronald Speijer)

Divers_Leo Koopmans

2. Henk Hille

Net als Leo Koopmans, was Henk Hille onderdeel van het team dat deelnam aan de Olympische Spelen van Lake Placid in 1980. In vijf wedstrijden was de verdediger goed voor één assist en 6 strafminuten. In totaal droeg Hille 197 keer het shirt van het Nederlands team. Hierin was hij goed voor 23 goals, 30 assists en 152 strafminuten. De in Amsterdam geboren verdediger begon zijn carrière bij Amsterdam. Daarna speelde hij enkele seizoenen in de Allsvenskan (2e niveau in Zweden) voor onder meer Rögle BK en Malmö IF. In Nederland kwam hij uit voor Heerenveen, Rotterdam en Utrecht. De inmiddels 57-jarige Amsterdammer speelde van 1977 tot 1993 voor het Nederlands team.


(Henk Hille #14, foto: ijshockeyarchief Niko en Jan Groen)

Divers_Henk Hille oude actiefoto

1. Ron Berteling

Met maar liefst 213 gespeelde wedstrijden voor het Nederlands team, is ‘Mister IJshockey’, Ron Berteling recordinternational. De 59-jarige Amsterdammer kende een indrukwekkende carrière. Net als Henk Hille en Leo Koopmans, was Ron Berteling te bewonderen op het ijs in Lake Placid tijdens de Olympische Spelen in 1980. In zijn interlandcarrière was de forward goed voor maar liefst 92 goals en 103 assists. Hiermee bezet hij ,na David Livingston (203 pt.) en Jack de Heer (210 pt.), de derde plek op de all-time topscoorders lijst van het Nederlands team. Opvallend feit is dat Ron Berteling altijd bij een Nederlandse club is blijven spelen. De rechtshandige forward begon zijn loopbaan bij Amsterdam en heeft verder alleen nog bij Rotterdam gespeeld. Ook in de Nederlandse competitie wist Berteling gemakkelijk het net te vinden. In 615 wedstrijden in de reguliere Nederlandse Eredivisie was hij goed voor gemiddeld 1.72 punt per wedstrijd. Na zijn carrière als actief speler, heeft Ron Berteling enkele seizoenen het eerste team van Amsterdam gecoacht.

(Foto: Instagram Ron Berteling)

Divers_Ron Berteling Deko
Nieuws Game Center Spelers Teams Forum