Trappers lee close 1314

22 maart 201400:53

Trappers dichtbij de landstitel

Drie treffers in de slotperiode bezorgden Tilburg Trappers een 2-4 zege in de Uithof. Daarmee staat Tilburg nu 3-1 voor in de serie en kan zondag in eigen huis kampioen worden.

De laatste keer dat Tilburg Trappers kampioen werdwas in het seizoen 2007-08. In de vierde wedstrijd van die serie was het Mike Lalonde die voor 3200 toeschouwers in Thialf drie keer scoorde en de tweede titel op rij naar Tilburg bracht. Trappers, dat zaterdagavond met een jubileumwedstrijd met talloze oude bekenden het 75-jarige bestaan extra luister bijzet, wacht dus al een aantal jaren op het volgende kampioenschap.

Cruciale vraag is hoe mentaal sterk Den Haag is. De serie tegen Heerenveen in de halve finale toont aan dat er de nodige veerkracht zit in de ploeg van Dave Hyrsky. Sterker nog, de opgave tegen Tilburg is in theorie zelfs makkelijker. Tegen Flyers moesten vier wedstrijden op rij worden gewonnen, nu zijn slechts drie zeges nodig om het Brabantse feestje te verstoren. De finaleserie wordt gespeeld tussen twee behoorlijk gelijkwaardige ploegen, zodat een comeback van Hijs zeker niet moet worden uitgesloten. Als het lukt zou het de vierde landstitel in zes jaar zijn voor Den Haag.

Lange tijd zag het er in een veel beter gevulde Uithof naar uit dat Den Haag de serie gelijk zou trekken. Qua amusementswaarde was het de leukste wedstrijd tot nu toe en Den Haag koesterde het grootste deel van de ontmoeting een voorsprong. Het was ook qua snelheid de beste wedstrijd tot nu toe, waarbij het spel plezierig op en neer golfde en beide teams de nodige kansen kregen. Alleen de powerplays, waarvan er veel waren tijdens de wedstrijd, werden door beide teams zeer matig uitgevoerd.

Den Haag kwam wel in een overtalsituatie op voorsprong. Achter elkaar liepen Josh Prudden en Diederick Hagemeijer tegen straffen op en het was Ronald Wurm die op de goede plek stond na een schot van Alan van Bentem. Hij passeerde Ian Meierdres, die voor het eerst in deze finaleserie de voorkeur kreeg boven Nick Broadwater. De international speelde een goede wedstrijd, inclusief een belangrijke save niet lang na de openingstreffer. Raphael Joly onderschepte een pass van Alexey Loginov en schaatste alleen door. Meierdres wist echter zijn inzet te keren.

Aan de andere kant van het ijs voorkwam Tomas Pek met een sublieme padsave eerder in de periode de openingsgoal van Trappers. Later zag hij een schot van Hagemeijer nog afketsen op het ijzerwerk. De ene goal van Wurm bleef zou lange tijd het verschil tussen de twee ploegen. Dat veranderde halverwege de wedstrijd. Na 32 minuten keerde Olivier Leenders net terug van de strafbank toen een puck gevaarlijk bleef liggen in de buurt van het doel en de goaltjesdief in Tilburgse dienst Aaron Lee het snelste reageerde.
De vreugde bij Trappers was maar van korte duur. Achttien seconden om precies te zijn. Les Reaney won weer eens een face-off, Raphael Joly toonde zijn klasse en van dichtbij hoefde Reaney de puck alleen maar in de open hoek te schieten. Den Haag weer op voorsprong, wat tot een kwartier voor tijd op het scorebord bleef staan, ondanks een langdurige vijf tegen drie powerplay voor Trappers. Mickey Bastings stond na 44 minuten spelen vrij in het aanvalsvak en haalde uit. Door de benen van Pek verdween de puck in het net en dus was de stand weer gelijk.

Trappers begon daarna meer controle te krijgen over de wedstrijd. Zeven minuten voor tijd scoorde Aaron Lee zijn tweede van de wedstrijd na een handige pass van achter het doel van Peter van Biezen. Den Haag gooide daarna de eigen ruiten in met een straf tegen Greg Collins, waarna Les Reaney van het ijs mocht vertrekken met een tien minutenstraf vanwege te kritische opmerkingen aan het adres van de leiding. Met een reboundgoal stelde Bob Teunissen de zege voor Trappers veilig.