Trappers vs Flyers 120313

13 maart 201300:11

Door Joep Meijsen

Trappers plaatst zich voor de finale

De derde thriller op rij tussen Tilburg en Heerenveen eindigde met hetzelfde plot, Trappers werkt in de slotperiode een achterstand weg en wint uiteindelijk de wedstrijd. De 5-3 zege in het met zeventienhonderd toeschouwers gevulde Tilburgse ijsstadion bezorgt de Brabanders een plek in de finale.

De druiven zullen zuur zijn in Friesland. Drie keer was de ploeg er dichtbij, maar na drie ontmoetingen staat het 3-0 in het voordeel van Trappers, dat daarmee na een jaar afwezigheid terugkeert in de finale om het landskampioenschap. Vooral in de tweede periode had Flyers echter de mogelijkheid om afstand te nemen van Tilburg en daarmee in ieder geval een vierde wedstrijd af te dwingen.

De wedstrijd was opnieuw aantrekkelijk om naar te kijken in een voor Nederlandse begrippen hoog tempo, met kansen voor beide doelen. Flyers had daarbij het beste van de openingsfase, terwijl Tilburg het initiatief later in de periode overnam. De enige treffer van de eerste periode viel echter aan de kan van Ian Meierdres.

Met nog maar 21 seconden te spelen in de periode was het weer Kevin Bruijsten die tot scoren kwam. De pass van Trevor Hunt van schuin achter het doel was goed en de international schoot met een prima one-timer raak op een psychologisch belangrijk moment.

Tilburg is echter mentaal erg sterk in deze serie en heeft in Timothy Coffman een makkelijk scorende speler. Na ruim vier minuten spelen in de tweede periode zorgt hij met een wrap-around voor de gelijkmaker. Een powerplay biedt Flyers de mogelijkheid het initiatief in de wedstrijd weer over te nemen. Eerst scoort Jerry Pollastrone op de powerplay en vervolgens is dezelfde import er goed bij als de Tilburgse defensie de puck verspeelt, 1-3 voor Flyers.

Trapper Ritchie van Hulten kwam in de openingsperiode keihard voorover vallend in aanraking met de boarding. Veel van de aanwezigen zullen hebben gedacht aan het ongeval in de tweede Zwitserse liga waarbij een speler een dwarsleasie opliep, vooral omdat Van Hulten enige tijd bijna roerloos op het ijs bleef liggen.

In de tweede periode keerde de 24-jarige forward echter terug op het ijs, waarbij hij zijn oude helm met een stevige scheur erin achterliet in de kleedkamer. Terwijl Flyers de controle over de wedstrijd leek te hebben, sloeg Van Hulten kort na de tweede treffer van Pollastrone zijn slag. Casey Fazekas schoof de puck voorlangs het doel van Martijn Oosterwijk en Van Hulten tikte de schijf binnen, waardoor de marge weer terug werd gebracht tot Ă©Ă©n goal.

Het beslissende moment in de wedstrijd was een straf tegen Alexandr Terjohins na bijna 48 minuten. Tot dat moment probeerde Tilburg weliswaar te jagen op de gelijkmaker, maar zonder veel kansen te krijgen. Flyers overleefde weliswaar de powerplay, maar moest door een icing een paar vermoeide spelers op het ijs houden, Josh Prudden schoot raak.

Niet veel later pikte Peter van Biezen een verkeerde pass in het verdedigingsvak van Flyers op en schoot met veel venijn de uiteindelijke winnnende goal binnen. Flyers kreeg vlak voor tijd nog een powerplay om wellicht alsnog overtime af te dwingen. Dit zorgde voor enkele hachelijke momenten voor het doel van Ian Meierdres, maar zodra Chris Eimers zijn doelman naar de kant haalde voor een extra aanvaller was het voorbij met de spanning. Ivy van den Heuvel besliste de ontmoeting definitief met een empty net-goal.

Daarmee eindigt een spannende en behoorlijk gelijkwaardige serie al vroeg met een 3-0 zege voor Tilburg. Vermoedelijk kan door het vroege einde aan de beide halve finales al komende vrijdag worden begonnen met de finaleserie tussen Den Haag en Tilburg.