Trappers vs Essen

9 januari 201601:07

Door Joep Meijsen

Trappers voelt zich thuis in Oberliga

Trappers boekte vrijdagavond een soepele zege op Essen. In de volle ijshal bleek dat club en selectie zich steeds meer aanpassen aan de Oberliga en het Duitse ijshockey.

Tilburg Trappers voelt zich dusdanig thuis in de Duitse Oberliga, dat de DJ volop Duitstalige muziek speelt, inclusief Marianne Rosenberg. Ook speltechnisch heeft Trappers zich aangepast. Coach Bohuslav Subr: ‘We spelen nog steeds fysiek, maar zijn wel slimmer geworden. Krijgen minder straffen tegen.’ Tilburg speelt ook sneller en technischer.

Dat vergde tijd. ‘Het is anders dan in de Nederlandse competitie van de afgelopen jaren, waarin de spelers lang niet iedere wedstrijd voluit hoefden te gaan. In de Oberliga moeten ze feitelijk iedere wedstrijd op scherp staan, want de verschillen op de ranglijst tussen de nummer twee en de nummer negen zijn niet groot en je kunt je geen misstappen veroorloven’, aldus Subr.

Tegen Essen liep het allemaal toch nog even iets minder Duits. Tegen het einde van de eerste periode raakte Diederick Hagemeijer slaags met Julian Airich, waarbij beide spelers een matchpenalty opliepen. Tegelijkertijd werd ook elders op het ijs geknokt, maar dat leverde geen schorsingen op. Dat gold later wel voor Nick de Ruijter, die het vroeg in de slotperiode aan de stok kreeg met een tegenstander. Beide spelers ontvingen een game van scheidsrechter De Brabander.

‘Dat heeft een beetje met de tegenstander te maken’, verklaarde Subr na afloop. ‘Dat is een jonge ploeg, die overal vol voor gaat en voor irritaties zorgt. Het was ook anders vandaag omdat we een Nederlandse scheidsrechter hadden. Al heb ik alle respect voor referees, die een moeilijke taak hebben.’

Het publiek op de tribune kon de vechtpartijtjes in ieder geval wel waarderen. Het stadion in Tilburg was met 2200 toeschouwers weer uitstekend gevuld, inclusief sfeervak en groot uitrolspandoek voor de wedstrijd. De speaker doet bovendien zijn best om het publiek de namen van doelpuntenmakers en assists te laten scanderen, net zoals in Duitsland.

Sportief had Trappers het, op enkele fases in de wedstrijd na, niet heel moeilijk tegen Essen. De Nederlandse deelnemer aan de Oberliga greep in de openingsperiode het initiatief en gaf dit in het restant van de ontmoeting niet meer uit handen.

Na ruim vijf minuten spelen schaatste Kyle Just goed door de defensie heen en maakte zijn eigen kans af. In de eerstvolgende tegenstoot was het direct gelijk. Michal Velecky was sneller dan de Tilburgse defensie en maakte de kans alleen voor doelman Martijn Oosterwijk mooi af.

Later in de periode was Ivy van den Heuvel allert bij een losvallende puck op de powerplay en wist Danny Stempher de doelman van Esssen in de korte hoek te passeren. Trappers sloeg voor de laatste keer toe na een kwartier spelen in de tweede doorgang. Een mooie onetimer van Kyle DeCoste op de powerplay zette de eindstand op het scorebord.

Coach Frank Gentges van Essen noemde de ontmoeting na de wedstrijd lastig voor zijn team. ‘We hebben een gemiddelde leeftijd van 20,3 jaar. Veel jongens die nog niet eens achttien zijn, een jonge keeper. En dan speel je tegen wat feitelijk de nationale ploeg van Nederland is.’

De wedstrijd tegen Essen was ook de comeback voor Mitch Bruijsten. Subr: ‘Daarmee worden we sterker in de breedte. Hij speelde vandaag vooral in de vierde lijn, maar daar blijft hij natuurlijk niet. Mitch is zo sterk aan de puck. Hij moet natuurlijk nog zijn ritme vinden, maar had vandaag al zomaar twee keer kunnen scoren.’

Door de overwinning handhaaft Tilburg zich op de tweede plaats van de ranglijst, terwijl Essen negende staat. Trappers reist zondag af naar Hamburg voor een wedstrijd tegen de nummer laatst van de ranglijst, Crocodiles. Die ploeg verloor vrijdagavond met liefst 20-0 van Duisburg. Raphael Joly had vier goals en drie assists.