20 juni 200700:00

Door Joep Meijsen

Triavium hakt knoop door

De Nijmeegse ijsbaan het Triavium heeft de ijsuren voor ijshockey definitief gegund aan de nieuwe stichting die werkt aan de voortzetting van het topijshockey in Nijmegen. De Stichting IJshockey Moenen krijgt daarmee nu de handen vrij om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Dat blijkt uit een brief die ijsbaandirecteur Wim van Duynhoven heeft verspreid. De beslissing komt niet als een verrassing. De ijsbaan had in een eerder stadium al duidelijk aangegeven geen zaken meer te willen doen met de groep rond Nijmegen Emperors. Na tussenkomst van de gemeente Nijmegen kreeg deze organisatie echter alsnog een kans. Beide groepen kregen de opdracht schriftelijk hun plannen voor het komende seizoen toe te lichten, waarna het Triavium de knoop door zou hakken.

Die beslissing is dus uitgevallen in het voordeel van wat de Stichting IJshockey Moenen heet. Dit betekent niet automatisch dat er komend jaar ook topijshockey te zien is in de Keizerstad, maar alleen dat de nieuwe groep de kans krijgt zijn plannen rond te maken.

Vertrouwen was een belangrijk punt voor de ijsbaan om voor Moenen te kiezen. Ook een aanbod om de complete ijshuur voor het seizoen af te rekenen van Emperors was onvoldoende voor Van Duynhoven. Hij noemt in zijn motivatie verder onder meer de sterke band tussen de jeugd en de nieuwe stichting en de organisatievorm waarbij de stichting wordt gecontroleerd door een coĂśperatie als redenen om voor 'Moenen' te kiezen.

Dit betekent echter nog niet noodzakelijkerwijs het einde van de tweestrijd in het Nijmeegse ijshockey. Op de Emperors-website liet die organisatie al weten zich bij een negatieve beslissing van de ijsbaan te beraden op verdere stappen. Een woordvoerder was niet direct beschikbaar om te reageren op de beslissing van het Triavium.

Bij de stichting Moenen heerst vanzelfsprekend blijdschap over de genomen beslissing. ‘Dit is het signaal waar we op hebben zitten wachten. Het toekennen van de ijstijd was een cruciale voorwaarde voor ons initiatief. Nu dit is geregeld kunnen we hard aan het werk om onze plannen in de praktijk te brengen’, zegt een woordvoerder van de stichting.

Deze is inmiddels lid van de Nederlandse IJshockeybond, maar moet nog wachten op toestemming van de NIJB om zich daadwerkelijk te mogen inschrijven voor de eredivisie. Daartoe moet de organisatie voldoen aan een aantal voorwaarden.

Het is de bedoeling een team met veel Nijmeegse spelers op het ijs te zetten, aangevuld met enkele buitenlanders en eventueel Nederlandse spelers van buiten. Daartoe zullen zowel spelers worden benaderd die afgelopen seizoen al in Nijmegen actief waren als spelers die waren uitgevlogen naar andere teams. De nieuwe ploeg zal onder een nieuwe naam gaan spelen, wat betekent dat de naam Emperors gaat verdwijnen.