Screen Shot 2019 03 31 at 18 31 19

31 maart 201918:43

Door Joep Meijsen

U18: China breekt Oranje harten

Het Nederlands team onder achttien jaar is er in Belgrado niet in geslaagd promotie af te dwingen. Tegen China werd zondagmiddag met 3-2 verloren, waardoor de Aziaten Nederland passeren in de stand.

Nederland kwam tot twee keer toe op voorsprong, maar slaagde er niet in dit vast te houden. Uiteindelijk was het een treffer van Jing Wang met een schot vanaf de zijkant die het verschil vormde tussen de twee teams. De Chinezen moeten nu hopen op een stunt van België voor hun promotiekans.

Nederland scoorde beide goals in de eerste periode. Al in de derde minuut was het Dean Versteeg die van dichtbij raakschoot voor de openingsgoal en toen China via Haiyang Zhao langszij kwam na ruim acht minuten spelen, sloeg Nederland direct terug via een schot van Jay Huisman.

Daarmee was de koek van Nederland qua doelpunten echter op. China kwam halverwege de wedstrijd opnieuw op gelijke hoogte via Kailin Chen en de winnende goal viel in de openingsfase van de slotperiode, waarin Oranje net een vijf op drie had overleeft, maar Wang mocht doorschaatsen en met een gemikt schot raakschieten.

Oranje drong nog aan, kreeg in de slotfase ook nog wel kansen, maar slaagde er niet in de gelijkmaker af te dwingen. Ondanks meer schoten op doel, verdween de kans op promotie uit het zicht. Daarmee is het voor Nederland nu afwachten of het zilver of brons wordt. De ploeg kan terugkijken op een goed toernooi, waarin veel spannende wedstrijden werden gewonnen, maar het laatste stapje niet gezet kon worden.