3 april 200800:00

Door Joep Meijsen

U18 debuteert met verlies

De U18 is het wereldkampioenschap in Letland begonnen met een dikke nederlaag tegen het gastland. Voor een wat teleurstellend aantal toeschouwers incasseerde het team van Alexander Jacobs zeven tegengoals en kwam zelf niet tot scoren.

Het was vooraf eigenlijk wel bekend dat de eerste wedstrijd van het toernooi een zware zou worden. Letland is één van de weinige landen in Europa waar ijshockey de nummer één sport is en het land doet op seniorenniveau al jaren mee op het hoogste niveau. De U18 heeft promotie dan ook als enige doelstelling voor het wereldkampioenschap in eigen land.

Waar vooraf gehoopt werd op tienduizend toeschouwers, bleef de publieke belangstelling in de Riga Arena beperkt tot minder dan tweeduizend toeschouwers. Nederland begon zoals verwacht met Martijn Oosterwijk in het doel. Deze incasseerde uiteindelijk zeven tegengoals op een totaal van 28 schoten, voor een teleurstellend percentage aan reddingen.

Nederland hield in de openingsfase goed stand, waarbij onder meer een vroege powerplay van de Letten onschadelijk werd gemaakt. Een straf tegen Jacky Schoonderwoerd, in Nijmegen opgeleid maar spelend voor Dinslaken Kobras in Duitsland, bood de tegenstander de kans het initatief in de wedstrijd te grijpen. Vladislavs Dobrenkijs uit Riga zelf scoorde de treffer.

Aldis Popens maakte er niet veel later 2-0 van, terwijl Roberts Bukarts er in de slotminuut van de eerste periode de voorsprong verder uitbouwde. Nederland speelde niet slecht in de openingsperiode, maar leek wel wat nerveus en gaf de doelpunten misschien wat te makkelijk weg tegen de heel behoorlijk spelende Letten. De tweede periode was degene met de meeste schoten vanuit Lets perspectief, maar ook de beste van Nederland. Oranje kreeg zelf wat kansjes, maar wist hier geen gebruik van te maken. In plaats daarvan viel er nog een tegengoal, Miks Indrasis was de maker van deze treffer die bijna exact halverwege de wedstrijd viel.

De slotperiode leverde Nederland tenslotte een wat geflatteerde forse nederlaag op dankzij drie tegengoals in de laatste zeven minuten. Indrasis scoorde zijn tweede van de wedstrijd, terwijl ook Roberts Bukarts en Raimonds Vilkoits tot scoren kwamen. Nederland stond in deze periode echter slechts acht schoten toe van de Letten, wat hoop geeft voor het verdere toernooi.

Diego Winters en Nardo Nagtzaam waren met drie schoten de actiefste Nederlandse aanvallers, terwijl Reinier Staats en Dylan Kost het goed deden in de defensie van Nederland. Voor vanmiddag staat de tweede wedstrijd van het toernooi op het programma. Oranje speelt om 15.30 uur Nederlandse tijd tegen Noorwegen, dat zijn eerste wedstrijd met 2-1 won van Oostenrijk. In de derde wedstrijd won Itali√ę met 4-3 van Japan.