4 april 200800:00

Door Joep Meijsen

U18 hard onderuit in Riga

De Nederlands team onder 18 jaar wacht na twee wedstrijden nog altijd op het eerste doelpunt. Op donderdag ging het team van bondscoach Alexander Jacobs met 7-0 hard onderuit tegen de leeftijdsgenoten uit Noorwegen.

Het niveauverschil tussen Division II en Division I blijkt behoorlijk groot te zijn. Nederland treft in Riga teams uit landen met structuur in de jeugdopleiding. Teams die bovendien gewend zijn op een hoger niveau te acteren. Tegen de Noren hield Nederland het aantal schoten tegen beperkt, maar wist zelf aanvallend geen potten te breken en incasseerde regelmatig tegengoals.

Oranje liep in de wedstrijd tegen elf straffen op, wat de U18 niet veel verder hielp. Doelman Martijn Oosterwijk maakte 29 saves op 36 schoten. De Nederlandse aanvallers kwamen samen niet verder dan twaalf schoten op doel, waarbij verdediger Thomas Roosendaal met twee schoten nog het actiefst was.

Fredrik Sommerseth nam drie van de Noorse doelpunten voor zijn rekening, terwijl Jonas Lovlie twee keer raakschoot. De Noren maakten het voornaamste verschil in de tweede periode toen de ploeg vier keer tot scoren kwam tegen een slordig spelend Nederland. Oranje vervolgt het toernooi zaterdagmiddag tegen Italië dat met 3-1 verloor van Letland, maar eerder in het toernooi won van Japan.