Jowin Ansems Oranje U18

29 maart 201907:59

U18 in overtime langs Servië

Het Nederlands team onder achttien jaar heeft ook zijn derde wedstrijd tijdens het WK in Belgrado gewonnen. Tycho Houben zorgde tien minuten voor tijd voor de gelijkmaker en in overtime was het Delaney Hessels die het winnende doelpunt scoorde.

Door de zege komt Nederland op acht punten uit drie wedstrijden en staat het team op de tweede plaats in de poule achter China, dat ook zijn derde wedstrijd in reguliere speeltijd won. De wedstrijd tussen Nederland en China staat voor zondag op het programma en gaat mogelijk om promotie. Nederland komt echter zaterdag eerst nog de leeftijdsgenoten uit Kroatië tegen. De jonge Belgen zijn na verlies tegen Kroatië nog altijd puntloos en hebben zaterdag de belangrijke wedstrijd tegen het eveneens op nul punten staande Australië op het programma staan.

Het was een buitengewoon spannende wedstrijd tussen Nederland en Servië. Het gastland had soms een overwicht, maar Nederland kon opnieuw steunen op een goede defensie en het sterke keeperswerk van Iserlohn Rooster Jowin Ansems, die uiteindelijk 35 saves op zijn naam bracht en daarmee opnieuw een belangrijke rol speelde in de winst van Nederland. Hoe spannend de wedstrijd was, blijkt wel uit het feit dat het tot de slotfase van de tweede periode duurt voordat er gescoord werd. Servië werd voor zijn sterkste periode van de wedstrijd beloond met een powerplaygoal van Strahinja Vdovic.

Ongelukkig

Het zou ongelukkig zijn geweest als deze treffer de winnende was geweest. Hij viel tijdens een straf wegens too many men. Nederland moest derhalve in de slotperiode op jacht naar de gelijkmaker. Die viel uiteindelijk tien minuten voor tijd. De uit Leeuwarden afkomstige Tycho Houben, speler van de lokale Capitals in de Eerste Divisie, was uiteindelijk de maker van die goal na voorbereidend werk van Jelle Kronenburg en Diego Kleijssen. Daarmee was de wedstrijd weer in evenwicht en moest uiteindelijk overtime de beslissing brengen.

Daarin had Nederland niet veel tijd nodig. Met een prachtige schaatsactie slaagde Delaney Hessels erin alleen voor de keeper te komen en raak te schieten voor de 2-1. De 17-jarige forward uit Goirle werd direct bedolven onder zijn teamgenoten en gekozen tot Man of the Match. Op de Instagram-pagina van IJshockeynederland vertelt hij zijn verhaal >>>

De andere wedstrijden

China won met 2-4 van Australië om zo ongeslagen te blijven in het toernooi, terwijl de jonge Belgen met 7-2 verloren van Kroatië. Chad Piccart had beide treffers voor België U18.

Rustdag

De teams krijgen vandaag weer een dag rust alvorens het slotweekeinde gaat beginnen waarin bepaald gaat worden wie er promoveert en wie er degradeert. Zaterdag speelt Nederland tegen Kroatië. Die wedstrijd staat voor 13.00 uur op het programma.