Nederland Australie vieren goal

26 maart 201919:03

U18 is ook Australië de baas

Het Nederlands team onder 18 jaar heeft in Belgrado ook zijn tweede wedstrijd op het WK gewonnen. Jay de Ruiter en Delaney Hessels scoorden namens Oranje en Jowin Ansems pakte dertig saves.

Het werd in de slotminuten nog benauwd toen Australië de aansluitingstreffer scoorde en er nog een eindoffensief uitperste, maar Nederland bracht de overwinning naar huis. Niet in het minst door het sterke optreden van Ansems die werd uitgeroepen tot beste speler bij Nederland. Oranje is door de zege na twee wedstrijden nog ongeslagen.

Australië is de degradant uit Division IIA en daarmee als eerste geplaatst voor dit toernooi. Oranje had de laatste twee ontmoetingen met Australië op een WK gewonnen, maar zal toch met voorzorg zijn begonnen aan het duel. Nederland toont zich tot nu toe in dit toernooi sterk in de transitie en heeft een paar spelers die met goede schaatsacties de puck snel naar de andere kant van het ijs kunnen brengen.

Na een doelpuntloze eerste periode brak Nederland na 27 minuten door met een snelle counter. Delaney Hessels legde op tijd af naar Jay de Ruiter die raakschoot. Hessels is een speler van het toekomstteam van Tilburg Trappers, die afgelopen maanden ook al eens aan de Oberliga mocht ruiken. De Ruiter is een speler van Den Haag die dit seizoen in de Verenigde Staten speelde. Beide 17-jarige spelers waren afgelopen december ook al actief op het WK U20.

Schot in bovenhoek

Hetzelfde duo was vijf minuten later ook verantwoordelijk voor de tweede Nederlandse treffer. Op de powerplay was het deze keer Hessels die de assist van De Ruiter met een hard schot in de bovenhoek afrondde. Daarmee had Nederland in principe de controle over de wedstrijd in handen, al bleef Australië hard werken en zoeken naar een aansluitingstreffer.

Die viel pas laat in de wedstrijd. Jowin Ansems leek op weg naar zijn verdiende shutout toen in een scrimmage voor het doel Thomas Moncrieff de puck over de lijn werkte voor de 2-1. Twee time-outs zorgden ervoor dat de slotfase lang duurde en Australië stelde de Nederlandse defensie nog behoorlijk op de proef, maar uiteindelijk wist Oranje de puck een paar keer weg te werken en zo het eindsignaal te halen met de volle buit op zak.

Rustdag

Na de eerste twee wedstrijden van het toernooi krijgt Oranje een dagje rust op woensdag. Op donderdag gaat het toernooi daarna verder met de wedstrijd tegen gastland Servië. Die wordt donderdag op 'prime time' gespeeld in Belgrado. Ook voor België is er een dagje rust. De zuiderburen verloren eerder op de dag met 6-4 van China. Jonas Steeno had een goal en twee assists namens de Rode Duivels, terwijl ook Noah Camus, Matteo Vandezande en Boris Adriaenssens trefzeker waren. Voor de Belgen wordt het toernooi donderdag vervolgd met een wedstrijd tegen Kroatië.

Vanavond wordt nog de ontmoeting tussen Servië en Kroatië gespeeld.