25 maart 201822:22

Door Joep Meijsen

U18 verliest van Kroaten

De U18 van Nederland heeft de winnende start tegen China geen vervolg kunnen geven tijdens het WK in Zagreb. In het tweede duel van Oranje werd met 3-0 verloren van het gastland Kroatië.

Nederland had het meeste puckbezit in de wedstrijd, bracht veel tijd door in het aanvalsvak en wist ook de nodige kansrijke situaties uit te spelen. Oranje verzuimde echter vaak de trekker over te halen en trof in doelman Domagoj Trohal van Kroatië een goalie die in zijn rol groeide tijdens het duel en enkele prima saves verrichtte.

Een straf wegens too many men werd Nederland in de slotfase van de openingsperiode fataal. Kroatië voerde de druk op het Nederlandse doel op en uiteindelijk on Filip Vragolovic vanaf de zijkant raak schieten. Ook de tweede Kroatische treffer van de wedstrijd, na ruim zes minuten in de derde periode, viel op de powerplay. Leo Selitaj vond de ruimte voor een schot dat doelman Jaimy Missler, 23 saves in het duel, wist te kloppen. In de slotfase besliste Sven Paulovic het duel definitief in het voordeel van het gastland.

Oranje heeft maandag de eerste rustdag tijdens het toernooi. Daarna wacht op dinsdag om 13.00 uur het duel tegen Servië, dat beide wedstrijden tijdens het WK verloor, zaterdag van Kroatië en zondag van Spanje (3-2). In het andere duel van zondag was China IJsland met 5-0 de baas. Na twee speelrondes staat Nederland nu op de vierde plaats met twee punten uit twee wedstrijden.