25394859 1604036799634653 4474229221403344290 o

24 maart 201820:00

U18 verslaat China in shootout

Het Nederlands team onder 18 jaar is het WK Division IIA begonnen met een overwinning. De ploeg van bondscoach Theo van Gerwen versloeg China na penalty shots.

Nederland en China maakten er een knotsgek duel van met een enerverend scoreverloop. Oranje begon stormachtig en stond na drie minuten spelen al met 2-0 voor. De goals kwamen van Roy Ansems (Iserlohn Roosters) en Delaney Hessels (Tilburg Trappers).

De Chinese bondscoach greep meteen in met een time-out. Dat had het gewenste effect want een minuut later scoorde China de aansluitingstreffer. In de tweede periode scoorden de Chinezen nog drie goals en daarmee wisten ze de wedstrijd op zijn kop te zetten. Ditmaal moest Oranje in de achtervolging en via Trapper Floris van Elten kwam Nederland in de 36e minuut terug tot 4-3.

Na vier minuten in de derde periode was het Hijs-speler Jay de Ruiter die Nederland langszij bracht. Vijf minuten later leek Zheng met zijn treffer de drie punten voor China in de wacht te slepen. In de allerlaatste minuut voorkwam Nederland echter een nederlaag. Met goalie Jaimy Missler ingewisseld voor een extra veldspeler schoot Ninho Hessels (Trappers) Nederland naar een overtime.

China mocht die overtime beginnen met een powerplay maar er zouden geen doelpunten meer vallen. Daardoor moesten penalty shots de beslissing brengen. De goalie van Amsterdam Tigers Jaimy Missler was daarin de grote man aan Nederlandse zijde. Missler, ook al actief met de U20 op het WK in Dumfries, stopte drie Chinese penalty shots. Voor Nederland scoorden Ties van Soest en Jay de Ruiter hun penalty shots op zeer fraaie wijze.

Morgenavond vervolgt Oranje het toernooi tegen gastland Kroatië. Die wedstrijd begint om 20.00 uur.

Archieffoto: Marco Spelten (Actiefotografie.nl)