Screen Shot 2019 03 31 at 00 59 33

31 maart 201901:03

Door Joep Meijsen

U18 verwerft zich prima uitgangspositie

Het Nederlands team onder 18 jaar speelt zondag in Belgrado tegen China om promotie. Oranje boekte zelf een zwaarbevochten 3-2 overwinning op Kroatiƫ en zag China zwaar onderuit gaan tegen Serviƫ. Daarmee heeft het Nederlands team het eigen lot in handen.

Nederland staat ƩƩn punt voor op Serviƫ en heeft een voorsprong van twee punten ten opzichte van China. Onderling resultaat is daarbij de eerste tie-breaker, waarbij het doelsaldo in een onderlinge ranglijst wordt gebruikt als er meer dan twee teams evenveel punten hebben. Het is nog altijd mogelijk dat drie teams met hetzelfde aantal punten eindigt, waarna andere scenario's gaan spelen. Duidelijk is in ieder geval dat als Nederland tenminste in overtime wint van China, de ploeg gepromoveerd is.

Daarmee was het een spannende en interessante speeldag zaterdag in Belgrado. Er was ook slecht nieuws voor Belgiƫ dat de wedstrijd tegen Australiƫ verloor. De ploeg kan weliswaar nog in punten gelijk komen met Australiƫ of Kroatiƫ, die tegen elkaar spelen, maar legt het op onderling resultaat af tegen die twee teams.

Voor Nederland geldt dat de ploeg na zaterdag zeker een medaille heeft. Makkelijk ging het echter allemaal niet tegen Kroatiƫ, dat zich kranig weerde tegen de manschappen van Theo van Gerwen. Oranje kende daarbij de best mogelijke start. Al in de openingsminuut liep Mavro Polonijo tegen een straf aan en Dean Versteeg pakte van dichtbij de rebound om Nederland op voorsprong te brengen.

Nederland wist dat het in ieder geval zelf zijn wedstrijd moest winnen om te voorkomen dat China in de avond tegen Serviƫ om promotie zou spelen. De tegengoal van de stick van Alex Dimitrijevic na veertien minuten spelen kwam dus helemaal niet van pas. Oranje was wel de betere ploeg tijdens het duel, maar het duurde een tijdje voordat dit op het scorebord tot uiting kwam.

Dat gebeurde na ruim 24 minuten spelen. Nederland had langdurig puckbezit in het aanvalsvak en uiteindelijk was het Jay Huisman die vanuit de slot met een gemikt schot voor de 2-1 zorgde. Vroeg in de derde periode kwam het er nog beter uit te zien. Nederland speelde een powerplay van twee minuten en net nadat de Kroatische speler terug het ijs op kwam schoot Pim van der Meulen met een prima schot Oranje naar 3-1.

Het Nederlands team incasseerde zeven minuten voor tijd nog een goal, maar weerstond verder pogingen van Kroatiƫ om te scoren en pakte daarmee de winst. Het 'Holland, Holland' galmde door de hal en Nederland kan zich gaan opmaken voor de wedstrijd tegen China.