P1310807

1 februari 201807:57

Door Joep Meijsen

U18 vrouwen kloppen Turkije met dubbele cijfers

Het Nederlandse vrouwenteam U18 heeft ook het tweede duel tijdens de WK-kwalificatie in Mexico City gewonnen. Tegen Turkije werd het 12-1 voor Oranje. Isabelle Schollaardt en Larissa Haverkorn hadden ieder drie goals.

Een dag eerder won Nederland al van Spanje, waardoor de ploeg van bondscoach Alf Philippen nu de volle buit heeft uit de eerste twee officiële wedstrijden in IIHF-verband. Het was de enige wedstrijd van de dag tijdens het toernooi waaraan ook gastland Mexico en Kazachstan deelnemen. De winnaar mag volgend jaar in WK-verband uitkomen. Nederland liep woensdag al in de eerste periode uit naar een 5-0 voorsprong en zette in het restant van het duel door om zo de dubbele cijfers te bereiken.

Isabelle Schollaardt opende het bal namens Nederland met twee vroege goals, waaronder een shorthanded treffer. Omdat Romy Brouwers ook nog een duit in het zakje deed had Oranje in de eerste tien minuten al een 3-0 voorsprong te pakken. Larissa Haverkorn, een keer shorthanded en een keer op de powerplay, zorgde ervoor dat Nederland met een geruststellende voorsprong de eerste pauze in kon gaan.

P1310854

Het was Maree Dijkema die in de loop van de tweede periode het zesde Nederlandse doelpunt wist te scoren, alvorens de Turkse U18-vrouwen via een goal van Bagci een eretreffer achter goalie Emma Fondse wist te krijgen. Ook dit betrof een shorthanded goal. Fondse stopte negen van de tien schoten op haar doel tijdens het duel. Nederland had in totaal liefst 43 schoten op het doel van de twee vrouwen die het Turkse doel bewaakten tijdens de wedstrijd tegen Nederland.

In het restant van de tweede periode voerde de U18 van Oranje het doelpuntenaantal verder op. In dezelfde powerplay waarin Turkije shorthanded succesvol was, zorgde Zoe Strijland voor de 1-7. Daarna waren ook Roxy Fokker en voor de derde keer in het duel Isabelle Schollaardt succesvol, waardoor Nederland de tweede pauze inging op de rand van de dubbele cijfers tegen de Turkse ploeg die op de openingsdag nog niet in actie was gekomen.

P1310953

De treffer van Larissa Haverkorn na ruim twee minuten spelen in de slotperiode was niet alleen haar derde van het duel, maar ook de tiende van Nederland. Sophie Smid converteerde daarna nog een penaltyshot en ook Stevie van Onna wist nog te scoren, waardoor de eindstand dus op 1-12 uitkwam. Bij Nederland werd Larissa Haverkorn uitgeroepen tot beste speler van de wedstrijd. Zij had naast haar drie goals ook nog twee assists. Schollaardt nam drie goals en twee assists voor haar rekening, terwijl Maree Dijkema een goal en drie assists meepikte. Ook Romy Brouwers voegde nog twee assists toe aan haar treffer, terwijl Falaine van Bannisseht drie assists op haar naam bracht.

Daarmee heeft Nederland dus ook het tweede duel tijdens de WK-kwalificatie gewonnen. Voor vandaag staan in Mexico City de duels tussen Kazachstan en Turkije en Spanje en Mexico op het programma. Mexico won op de openingsdag van Kazachstan. Nederland komt dan vrijdag weer in actie. Tegenstander is dan Kazachstan. Het toernooi wordt zondag afgesloten met een duel tegen het gastland Mexico.

Foto's: Jenny Goessens, Patrick Nauta

P1311058