Oranje U18vrouwen WK teamfoto Schiphol3 2018

11 september 201921:39

Door Joep Meijsen

U18-WK Eindhoven op losse schroeven

De kans is groot dat het wereldkampioenschap U18 voor vrouwen dat in Eindhoven gehouden zou worden niet doorgaat. Aanleiding is het wegvallen van een deelnemer in de andere poule, waardoor de twee poules volgens de IIHF-regels moeten worden samengevoegd.

Het is Roemeni√ę dat afziet van deelname, zo werd rondom de jaarvergadering van IJshockey Nederland op woensdagavond gemeld. Deze ploeg zou meedoen met het WK zoals dat in Mexico wordt gehouden. Die poule zit nu met drie teams, waardoor de situatie ontstaat dat er √©√©n WK moet komen met zeven teams. Dit betekent dat Eindhoven drie extra deelnemers moet herbergen en dat blijkt vooralsnog organisatorisch lastig te realiseren. Mexico heeft aangegeven wel een WK voor zeven teams te kunnen herbergen, waardoor het WK vermoedelijk daar gehouden wordt.

Voor Nederland en in het bijzonder het Nederlandse vrouwenijshockey betekent dit een flinke teleurstelling. Het organiseren van een eerste vrouwen-WK zou een flinke mijlpaal geweest zijn in de geschiedenis van het Nederlandse ijshockey. Die hoop is overigens nog niet helemaal weg. De IIHF heeft Nederland gevraagd voorlopig de voorbereidingen op de organisatie van een toernooi voor vier teams wel voort te zetten. In de praktijk lijkt het er echter op dit moment op dat de U18-vrouwen naar Mexico moeten reizen voor hun WK.