Nijb logo

21 december 201317:28

Door Joep Meijsen

U20 grijpt naast zilveren plak

Het Nederlands team onder twintig jaar knokte in de slotfase terug tegen Litouwen, maar moest in overtime toch buigen voor de Baltische tegenstander. Daardoor moet Oranje genoegen nemen met een bronzen plak.

De wedstrijd was een rechtstreeks duel om de zilveren medaille. Bij Litouwen is Daniel Bogdziul de bekendste naam, een speler die het de afgelopen jaren ook het 'grote' Oranje al lastig maakte. Met een goal en twee assists speelde hij een belangrijke rol in de wedstrijd. Verdediger Domantas Cypas had twee goals en twee assists, terwijl Paulius Gintautas ook een goal en twee assists voor zijn rekening nam.

Bij Nederland bracht Danny Stempher twee goals op zijn naam, terwijl Raymond van der Schuit een goal en twee assists had. Jordy Knoren was de andere doelpuntenmaker. Oranje stond na de eerste periode op gelijke hoogte, maar moest twee tegengoals toestaan in de tweede doorgang. Danny Stempher bracht Nederland vroeg in de derde periode weer dichterbij, maar Litouwen liep enkele minuten later weer uit tot 2-4.

In de slotfase kwam Jong Oranje echter alsnog langszij. Eerst ws het Van der Schuit die de achterstand verkleinde. Met de doelman al van het ijs scoorde Danny Stempher vervolgens de gelijkmaker met nog maar 26 seconden op de klok. In overtime liep Boet van Gestel tegen een straf op, waarna Litouwen het beslissende doelpunt scoorde.