Nijb logo

7 december 201613:35

Door Joep Meijsen

U20 op medaillejacht in Estland

Toernooi begint zondag met wedstrijd tegen Litouwen

Het Nederlands team onder twintig jaar speelt vanaf komende zondag het wereldkampioenschap in Estland. Doelstelling van de ploeg is het halen van een medaille. IJshockey Nederland heeft de selectie en kijkt vooruit.

Bondscoach Theo van Gerwen heeft niet zijn sterkste selectie kunnen samenstellen. Een aantal spelers die in het buitenland spelen, ontbreken in het team. Het gaat daarbij om Guus van Nes, Bartek Bison en Dani Bindels. 'Dat betekent een behoorlijke aderlating', zegt Van Gerwen. De technisch directeur van de ijshockeybond, die tevens als U20 bondscoach functioneert is wel blij met de komst van de in Zweden spelende Max Hermens.

De 19-jarige aanvaller uit Zoetermeer debuteerde afgelopen het voorjaar in het 'grote' Oranje tijdens het succesvolle wereldkampioenschap in Jaca. Daar was hij goed voor twee goals en drie assists in vijf wedstrijden. De forward speelt in het dagelijkse leven voor Nacka, waar hij zowel voor het team op het hoogste jeugdniveau in Zweden speelt als het eerste team dat in Division I uitkomt.

Het team telt nog andere spelers die in het buitenland actief zijn. Het gaat daarbij om verdedigers Christiaan Maier (Klagenfurt) en Noah Muller (DĂĽsseldorf), alsmede aanvaller Ties van Soest die tevens in DĂĽsseldorf actief is. De overige spelers zijn afkomstig uit de Nederlandse competitie, waarbij de meeste spelers inmiddels uitkomen in de Beneliga.

Tilburg levert vier spelers, waaronder doelman Ruud Leeuwesteijn, die ook afgelopen voorjaar al debuteerde in het grote Oranje. Hij vormt samen met Jorrit Vos van Heerenveen het goalie-duo. Eindhoven heeft zelfs vijf spelers in de selectie, terwijl ook Zoetermeer (3), Geleen (2), Amsterdam, Nijmegen, Heerenveen en Den Haag met spelers vertegenwoordigd zijn. De betreffende spelers zijn komend weekeinde niet beschikbaar voor de Nederlandse competitie.

Bondscoach Van Gerwen verwacht een interessante week. 'Divisie 2A is bij de U20 een uitdagende divisie. Ieder team is aan elkaar gewaagd. Wellicht dat Japan daar een wat bovenuit steekt. Zij zijn vorig jaar gedegradeerd omdat zij vanwege de terreurdreiging niet zijn afgereisd naar het WK in Frankrijk. Daardoor zijn ze automatisch gedegradeerd. Onze doelstelling is uiteraard om voor de medailles te strijden.'

Hij ziet het ook wel zitten met zijn selectie. 'Kracht van het team is de synergie onderling. Er staat echt een team dat keihard wil werken en keihard wil leren. We heben enigszins rekening gehouden met ook jongere spelers in het kader van opleiden. Er zitten zeker een aantal spelers bij die in de toekomst ook voor het mannenteam van waarde kunnen zijn.'

Naast Japan en gastland Estland zijn ook de U20's van Kroatië, Litouwen en Roemenië tegenstanders voor Oranje. Het Nederland team speelt de openingswedstrijd zondagavond tegen Litouwen en neemt het een dag later in de middagwedstrijd op tegen Roemenië. Het toernooi wordt in de Estse hoofdstad Tallinn gespeeld.

Selectie
Ruud Leeuwesteijn (1997) G Tilburg
Jorrit Vos (1997) G Heerenveen

Jonne de Bonth (1998) D Tilburg
Martijn Geerligs (1999) D Tilburg
Vince van de Kraak (1997) D Eindhoven
Sebastiaan Kragt (1999) D Eindhoven
Christiaan Maier (1997) D Klagenfurt
Noah Muller (1998) D Dusseldorf
Niek van der Meulen (1997) D Eindhoven

Levi Boer (1997) F Zoetermeer
Tobie Collard (1999) F Amsterdam
Wessel Copier (1998) F Nijmegen
Joey Geurts (1997) F Geleen
Max Hermens (1997) F Nacka (S)
Lucca Kluijtmans (1997) F Eindhoven
Luuk Lambregts (1998) F Tilburg
Bas Tammerijn (1997) F Zoetermeer
Jorn van Soest (1998) F Eindhoven
Ties van Soest (2000) F Dusseldorf (D)
Mick Trimp (1997) F Zoetermeer
Diordy Vols (1997) F Den Haag
Kai Willems (1997) F Geleen

Coach: Theo van Gerwen
Ass coach: Wil Zwarthoed
Manager: Robin de Vroede
Eq manager: Harrie Beeren
Eq manager: Mike Ninaber
Fysio: Tom van t’ Hof