Nijb logo

3 december 201412:16

Door Joep Meijsen

U20 wacht uitdaging in Tallinn

Het Nederlands team onder twintig jaar begint komende zondag aan het wereldkampioenschap Division IIA. In Tallinn wacht het team van Theo van Gerwen een zware opgave in de strijd om promotie.

‘We hebben een ploeg die tactisch en technisch sterk is. Veel spelers die in de Eredivisie spelen. Maar de tegenstand is ook van hoog niveau’, zegt Theo van Gerwen, die naast zijn functie als technisch directeur bij de ijshockeybond ook bondscoach is van de U20, met Bohuslav Subr als zijn assistent. ‘Het is moeilijk te voorspellen hoe dit toernooi gaat lopen.’

Tegenstanders van Nederland in het toernooi in Estland zijn naast het gastland ook Groot-Brittannië, Zuid-Korea, Litouwen en Roemenië. Van Gerwen: ‘Zuid-Korea is volop bezig met de voorbereidingen op de Olympische Spelen die ze daar gaan houden, de Britten werken hard aan de eigen jeugd en ook in bijvoorbeeld Litouwen hebben ze de afgelopen jaren flinke stappen gezet. Maar wij hebben natuurlijk ook een sterke groep.’

Met spelers als Boet van Gestel, Kilian van Gorp, Rick van Haren, Giovanni Vogelaar, Jordy Verkiel, Thijs Voorn, Evo Suurhoff en Niels van der Vossen beschikt Van Gerwen in de defensie over spelers die volop tot regelmatig op het ijs komen in de Eredivisie dit seizoen. Daarmee lijkt de defensie van Jong Oranje een van de sterkste van de afgelopen jaren. De beide goalies, Mitchel Hamers van NIJA en Jefrey Vermeulen van Nijmegen spelen allebei in de Eerste Divisie.

Aanvallend krijgt Jong Oranje versterking van enkele spelers die in het buitenland spelen. Zo komt de pas 16-jarige Bartek Bison uit voor de jeugd van Mannheim op het hoogste niveau bij onze oosterburen, speelt Max Hermens in Zweden bij Nacka J18 Elite en speelt Guus van Nes bij de Boston Junior Bruins in de Verenigde Staten. Beide spelers waren vorig jaar nog actief voor NIJA en zoeken hun verdere groei over de grens. De 19-jarige Roderick van den Hout speelt in Turnhout in de Belgische competitie.

Via CTO/NIJA levert Eindhoven enkele van de meest ervaren forwards voor Jong Oranje via inmiddels ervaren Eredivisie-spelers Raymond van der Schuit en Danny Stempher. Bij Tilburg krijgen Reno de Hondt en Cas Staps ook de nodige ijstijd van coach Paul Gardner, net als Jord Smit bij Geleen. Voor de rest van de selectie wordt geput uit jongens uit de Eerste Divisie met Joey Beeren (NIJA), Justin Evers (Den Bosch) en Jesse Hendriks uit Nijmegen.

Het kampioenschap betekent voor de betrokken clubs een aderlating. Het toernooi loopt van komende zondag tot en met zaterdag 13 december. Daarmee ontbreken de spelers dus gedurende twee speelronden. Nederland opent het toernooi op 7 december tegen Groot-Brittannië, wat tevens de openingswedstrijd van het toernooi is. Een dag later acht Zuid-Korea. Na de eerste rustdag staat een ontmoeting met Estland op het programma, terwijl na de tweede rustdag Roemenië de tegenstander is van Nederland. Op de slotdag wacht tenslotte Litouwen als tegenstander.

Goalies: Mitchel Hamers, Jefrey Vermeulen
Defense: Boet van Gestel, Kilian van Gorp, Rick van Haren, Evo Suurhoff, Jordy Verkiel, Giovanni Vogelaar, Thijs Voorn, Niels van der Vossen.
Forwards: Joey Beeren, Bartek Bison, Justin Evers, Jesse Hendriks, Max Hermens, Reno de Hondt, Roderick van den Hout, Guus van Nes, Raymond van der Schuit, Jord Smit, Cas Staps, Danny Stempher.

Coach: Theo van Gerwen
Assistent coach: Bohuslav Subr
Teammanager: Guus Bakker

Schema:
07/12: Groot-Brittannië
08/12: Zuid-Korea
10/12: Estland
12/12: Roemenië
13/12: Litouwen