Flyers ras tony close 1213

9 december 201214:17

U20 wint eerste duel in Brasov

De U20 van Nederland is het toernooi in Brasov sterk begonnen. De ploeg van bondscoaches Bohuslav Subr en Paul Vincent won de openingswedstrijd met 2-1 van de Litouwse leeftijdsgenoten.

Vorig jaar verloor Nederland nog op het WK in Donetsk van Litouwen. Destijds waren de Litouwers met 6-2 te sterk. Het krachtverschil was zondagmiddag in het Roemeense Brasov een stuk kleiner.

Nederland kwam op voorsprong in de slotfase van de eerste periode. Met nog twee seconden op de teller, scoorde Tony Ras de eerste treffer van het toernooi. De Hagenaar in Friese dienst scoorde op aangeven van Rick van Haren. De 17-jarige van Haren speelt al een aantal jaren in het Duitse jeugdijshockey. De verdediger begon in 2008 zijn Duitse avontuur bij Krefeld, maar is inmiddels bezig aan zijn derde seizoen in DĂĽsseldorf.

De Nederlandse voorsprong bleef lang op het bord staan. Een gedisciplineerd Oranje wist het aantal strafminuten in de eerste twee periodes te beperken. In de derde periode liep Oranje echter in korte tijd tweemaal tegen een straf op en bij de tweede Litouwse powerplay ging het mis. Daniel Bogdziul wist in de 51e minuut goalie Deniz Mollen voor het eerst te passeren. Bogdziul is sinds twee jaar ook een vaste waarde van het nationale seniorenteam van Litouwen. De aanvaller scoorde vorige maand in Boedapest nog de 0-1 tegen Nederland tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi.

Nederland kwam sterk terug na de gelijkmaker. In dezelfde minuut als de gelijkmaker liep Litouwen tegen een straf op. Oranje wist niet te scoren tijdens de powerplay, maar zes seconden na het verstrijken van de straf was het alsnog raak. Reno de Hondt tekende voor de 2-1 en dus de game-winning goal. De 17-jarige de Hondt werd geassisteerd door zijn Eindhovense clubgenoten Berry Donders en Jordy Knoren.

In de slotfase haalde de Litouwse coach nog zijn doelman naar de kant, maar Oranje bleef overeind. Morgenavond om 20.00 uur speelt Nederland de tweede wedstrijd. Dan is gastland Roemenië de tegenstander.