Flyers Hys 040111

4 januari 201223:18

Uitzeges voor Den Haag en Geleen

Hijs Den Haag en Eaters Geleen zijn het nieuwe jaar begonnen met een overwinning. Den Haag was met 0-3 te sterk voor Friesland Flyers. Geleen won met 3-6 in en tegen Amsterdam.

Friesland - Den Haag

Na het matige optreden in Tilburg was er behoorlijk veel kritiek op het spel van Friesland Flyers. Niet alleen de supporters waren teleurgesteld, ook Bert van den Braak gaf in de Leeuwarder Courant aan dat het beter kan met deze spelersgroep.

De 28-jarige Nijmegenaar analyseerde tegenover de Leeuwarde Courant de prestaties van zijn ploeg. Van den Braak sprak in het interview onder andere over zijn coaches Hans Kroon en Justin Bekkering: ‘Beiden hebben met de meeste spelers van ons team nog samengespeeld en zijn meteen als trainers van dezelfde groep verder gegaan. Van one of the guys tot degene die bepaalt. Dat is erg moeilijk, blijkt. Ze moeten veel harder worden, meer boven de groep staan. Ze moeten meer structuur en duidelijkheid brengen.'

In de eerste wedstrijd van 2012 speelde Flyers een behoorlijke pot tegen Den Haag. Maar liefst 1200 toeschouwers zagen in Thialf dat Flyers ook de eerste kansen kreeg. De twee grootste kansen voor Flyers in de periode waren voor de gebroeders Visser. Beiden stuitten echt op de Slowaakse goalie Imrich Petrik.

Den Haag kreeg in het eerste bedrijf maar liefst vier powerplays. Uiteindelijk was het pas raak bij de vierde powerplay. Jan-Jaap Natte opende in de achttiende minuut de score met zijn vijftiende doelpunt van het seizoen.

Die voorsprong bleef lang op het scorebord staan. De tweede periode was zonder twijfel voor Den Haag, maar goalie Martijn Oosterwijk hield zijn Flyers in de wedstrijd en voorkwam een grotere achterstand.

Na zeven minuten in de derde periode verdubbelde Den Haag alsnog de voorsprong. Wederom waren de Hagenaars succesvol met een man meer op het ijs. John Gordon schoot raak vanaf de blauwe lijn. Voor Gordon betekende dit ook zijn vijftiende goal van het seizoen, waarvan er zes tijdens een powerplay vielen.

Voor de thuisploeg waren er genoeg kansen maar Vrouwe Fortuna was vanavond niet aan de zijde van Flyers. Daarmee haalde Imrich Petrik zijn vierde shut-out van het seizoen. Ook de ontmoeting in Thialf tijdens de bekercompetitie resulteerde in een shut-out voor Petrik.

T.J. Caig bepaalde in de laatste minuut nog de eindstand op 0-3 dankzij een empty netter. Door de overwinning blijft Den Haag op de tweede plaats met drie punten achterstand op het ongeslagen Geleen . Friesland blijft steken op de vijfde plek met twaalf punten uit negen wedstrijden.

Amsterdam - Geleen

Het zijn drukke dagen voor de spelers van Amsterdam. Op dinsdag verloren de mannen van Ron Berteling en Alexander Schaafsma in en tegen Herentals, een dag later kwam de koploper Geleen op bezoek. 250 toeschouwers in de Jaap Edenhal zagen Geleen in de eerste periode al een beslissende voorsprong nemen. In de achtste minuut sloeg de ploeg van Chris Eimers tweemaal toe. Matthew Glasser en David Burgess braken de ban en zorgden voor een 0-2 voorsprong. Vlak voor de pauze maakte Kipp Workman er 0-3 van met zijn vierde doelpunt in dienst van Eaters.

Amsterdam kwam na 27 minuten op het scorebord via John Versteeg. De 40-jarige aanvaller verschalkte voor het eerste Rowan Delil. De 19-jarige goalie kreeg in de hoofdstad de start waardoor Sami Heinonen nog even kon uitrusten.

Geleen voorkwam in de tweede periode een eventuele Amsterdamse comeback door tweemaal te scoren tijdens een powerplay. De doelpunten kwamen op naam van Lars van Sloun en Shawn Collymore. Tussendoor scoorde Marijn den Dulk nog voor Amsterdam, zodat na veertig minuten spelen een 2-5 tussenstand op het scorebord prijkte.

In de 53e minuut verkleinde Julian Berteling de marge naar twee doelpunten. Voor Berteling was het een mooi moment, de 20-jarige aanvaller scoorde hiermee zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau in Nederland. Shawn Collymore zorgde drie minuten later voor de einstand van 3-6 met zijn tweede doelpunt van de avond.

Geleen blijft daarmee ook na acht wedstrijden zonder puntverlies in de North Sea Cup. Amsterdam staat op de achtste plek met drie punten. Veel rust krijgen de Amsterdammers niet. Vrijdag wacht de lastige uitwedstrijd in Tilburg en zaterdag komt Den Haag naar de hoofdstad.