De kampioensploeg van Unis Flyers Heerenveen in 2022
De kampioensploeg van Unis Flyers Heerenveen in 2022 — © Facebook Unis Flyers

29 maart 202223:03

Door Joep Meijsen

Unis Flyers wint titel na zinderende zege in Luik

Unis Flyers Heerenveen heeft het kampioenschap in de Beneliga binnengesleept. In een zinderende finale in een volgepakte ijshal in Luik moest overtime uiteindelijk de beslissing brengen. Het Finse goudhaantje Roope Nikkila schaatste op tijd richting het aanvalsvak om een lange pass van Trevor Hunt op te pikken voor het winnende doelpunt, 1-2.

De finaleserie tussen Luik Bulldogs en Heerenveen kenmerkt zich sowieso door weinig doelpunten. In de eerste twee duels werd maar vijf keer gescoord, waarbij twee keer de uitploeg er met de winst vandoor ging zonder een tegengoal te incasseren. De beslissende derde wedstrijd werd dinsdagavond in Luik gespeeld en mag zonder meer een thriller worden genoemd.

Het duurde daarbij bijna twee periodes voordat het eerste doelpunt viel. Met nog minder dan twee minuten te spelen tot het tweede rustsignaal zette Bryan Henry de Waalse formatie op voorsprong. Heerenveen moest daarna lang wachten op de gelijkmaker. De ploeg van Mike Nason had in de slotperiode weliswaar een overwicht, maar vond in doelman Troy Passingham een belangrijke sta-in-de-weg.

Het waren uiteindelijk de twee Finnen die Flyers over de drempel naar het kampioenschap hielpen. Eerst zorgde Nikkila ervoor dat zijn landgenoot Riku Pitkänen vrij voor het doel kwam te staan en zijn doelpunteninstinct kon tonen. Met nog minder dan een minuut te spelen in de derde periode kreeg Luik vervolgens een uitgelezen kans de wedstrijd alsnog naar zich toe te trekken met een langdurige powerplay vijf tegen drie die tot in de extra tijd doorging.

Bulldogs slaagde er echter niet in om tot kansen te komen en uiteindelijk was het Heerenveen dat in drie tegen drie wel succesvol was. Nikkila is het hele seizoen al van enorme waarde voor Flyers en zette met de kampioensgoal een gouden stempel op zijn seizoen. Het is voor het eerst sinds 2018/19 dat er een kampioen is in de Beneliga, Herentals werd als titelhouder in de halve finales uitgeschakeld door Luik. Flyers won in 2016/17 al een keer eerder deze titel. De hoofdprijs in de grensoverschrijdende competitie gaat daarmee voor de derde keer naar Nederland. De competitie bestaat sinds 2015/16 en telt in totaal vijf kampioenen.

Delen