Update: Turnhout vertrekt uit North Sea Cup

Turnhout White Cap stapt per direct uit de North Sea Cup. De club maakt het seizoen wel af in België. De Belgische bond heeft gezien de situatie de Belgische transferdeadline opgeschoven naar eind januari.

Dat schrijft de club in een open brief op de eigen website. 'Bij deze zijn wij White Caps helaas genoodzaakt om ons team per direct terug te trekken uit de North Sea Cup', schrijft voorzitter Guy Van der Stuyft op de eigen site van White Caps. Dit betekent dat de wedstrijd vanavond tegen Friesland Flyers niet doorgaat, evenals de ontmoeting met Amsterdam die voor zondag op het programma stond. De uitslagen van Turnhout worden uit de stand van de NSC geschrapt.

Turnhout wijst met de beschuldigende vinger naar de Nederlandse IJshockeybond en specifiek een wedstrijd op 20 november in Eindhoven, waarin vier spelers geblesseerd raakten. Volgens White Caps was dit het gevolg van de zwakke leiding van de scheidsrechter van dienst. 'Door dit soort van leidinggevende individuen heeft een deel van de spelers besloten om huiswaarts te keren of uit te kijken naar een ander team en dit enkel om hun eigen gezondheid.'

Volgens Van der Stuyft heeft Turnhout verschillende keren gevraagd om geblesseerde spelers te mogen vervangen, maar zijn die verzoeken door de NIJB afgewezen. De deadline in Nederland verliep op 1 december en de club had al gebruik gemaakt van de mogelijkheid om na de deadline nog een import te wisselen bij het aantrekken van Mike Baslyk.

'Gelukkig is de KBIJF wel inschikkelijk, zodat er tussen alle betrokken partijen in België wel is gezocht naar een oplossing, die ook gevonden is, waarvoor onze dank aan de KBIJF en al de betrokken partijen.'

Bestuurslid Noud van Berkel van de NIJB meldt dat de reglementen van de bond zijn aangepast, waardoor alle wedstrijden van Turnhout nu worden gezien als niet gespeeld. Ook de statistieken van al deze wedstrijden verdwijnen. Hij bevestigt dat White Caps deze week heeft gevraagd of er één speler vervangen mocht worden, maar dit reglementair niet mogelijk was omdat de club al een speler gewisseld heeft na de deadline.

Het is het tweede jaar op rij dat een club het einde van de competitie niet haalt. Vorig jaar haakte Zoetermeer Panthers na afloop van de bekercompetitie af, omdat er onvoldoende financiën waren om het seizoen af te maken. Turnhout stelt dat financiële zaken geen rol spelen bij het besluit zich terug te trekken uit de NSC.

Donderdag werd uit verschillende Facebook-postings al duidelijk dat een aantal imports naar huis vertrok, waardoor de krappe selectie van Turnhout nog kleiner werd. Whitecaps heeft zich in België geplaatst voor de bekerfinale, terwijl daar na afloop van de NSC ook play-offs om het landskampioenschap beginnen.

Update: De Belgische ijshockeybond heeft inmiddels bekend gemaakt dat de transferdeadline in Belgie wordt opgeschoven. Deze deadline lag eerst op 20 december, de nieuwe datum wordt 31 januari. Dit meldt de bond samen met Turnhout in een persbericht.

Gisteren hebben zowel Herentals als Leuven de bond toestemming gegeven om het reglement aan te passen. De clubs en de bond hebben afgesproken dat Turnhout tot 31 januari nog drie nieuwe spelers mag halen. 

Whitecaps Obrien Toss Helmet 1112

Nog meer ijshockey