Wc2015 Ned Lit juichende Litouwers

13 april 201523:38

Door Joep Meijsen

Valse start voor Oranje op het WK

Nederland heeft het openingsduel van het WK in Eindhoven met 0-1 verloren van Litouwen. Een treffer na slechts elf seconden vormde aan het eind van de wedstrijd het verschil tussen de beide teams.

Direct vanuit de openings face-off werd de puck voor het doel van Oranje gebracht en ketste via een schaats het doel in. Bosas kreeg de treffer op zijn naam. Oranje dacht in de tweede periode de gelijkmaker gescoord te hebben, maar na een video review werd de treffer afgekeurd.

Het dichtstbij succes was Oranje in de slotfase van de wedstrijd toen een aantal keren veel druk werd gezet op het doel van doelman Mantas Armalis van Litouwen. Die vormde de hele wedstrijd een belangrijke sta-in-de-weg voor het Nederlandse team. Hij stopte een barrage aan schoten vanuit de tweede lijn en een uitstekende uitbraak van Levi Houkes. De doelman van het Zweedse Djurgardens gaf amper rebounds weg.

Litouwen was op zijn beurt een aantal keren zeer gevaarlijk in uitbraken. Daarbij kreeg de Nederlandse doelman Ian Meierdres de kans uit te blinken met verschillende belangrijke reddingen. De Tilburgse goalie hield Oranje daarmee tot de laatste seconde in de wedstrijd en werd gekozen tot beste speler van Oranje in de wedstrijd.

Nederland deed zichzelf geen plezier door tegen te veel onnodige straffen aan te lopen. Op dit soort toernooien wordt bijvoorbeeld geduw en getrek zwaar bestraft. Nederland kreeg twee keer zo veel straffen als de tegenstander en speelde daardoor een belangrijk deel van de wedstrijd met een man minder op het ijs. De Nederlandse penaltykill slaagde er wel in om te voorkomen dat de powerplays door Litouwen konden worden omgezet in doelpunten.

In de openingswedstrijd wisten de Britten te verrassen door in overtime te winnen van het door velen als favoriet geziene Kroatië. De andere favoriet voor promotie, Zuid-Korea, begon met een 7-3 overwinning op Estland aan het toernooi. Oranje staat daardoor na de eerste dag van het het toernooi voorlaatste op de ranglijst. Estland is op de slotdag de tegenstander van het Nederlandse team.

Oranje vervolgt de campagne in Eindhoven met een wedstrijd tegen Zuid-Korea op dinsdagavond.

Foto's: Marco Spelten

Wc2015 Ned Lit Demelinne kans