Lions pettapiece high fives away 1314

4 november 201309:51

Door fintan@ijshockey.com

Volle punten voor Flyers en Lions

Heerenveen had in Geleen nog behoorlijk moeite met de thuisploeg, maar wist uiteindelijk met 0-3 te winnen. Herentals en Dordrecht schotelden de bezoekers weer een wedstrijd vol doelpunten voor. De Lions trokken uiteindelijk aan het langste eind met een 7-8 overwinning.

Geleen - Heerenveen

Op papier zou Heerenveen dit seizoen weinig problemen moeten hebben met Geleen. Maar Flyers kon afgelopen week weinig trainen door de aanhoudende problemen in Thialf en dat was zondag terug te zien op het ijs in Glanerbrook. Toch sleepten de Friezen een overwinning uit het vuur en konden met een 0-3 overwinning richting kleedkamer.

De grootste schrik van de avond kwam laat in de derde periode. Aanvaller Kevin Nijland werd hard gecheckt en verloor daarbij het bewustzijn. De 20-jarige aanvaller werd daarna afgevoerd door een toegesnelde ambulance en bracht de nacht in een Limburgs ziekenhuis door. Volgens de laatste berichten gaat het naar omstandigheden goed en zou hij maandag weer naar huis mogen.

Flyers was in de vijfde minuut van de wedstrijd dankzij een goal van ex-Eater Shawn Collymore op voorsprong gekomen en Geleen wist de schade lange tijd tot die marge te beperken. Het duurde tot vijf minuten voor tijd voordat Andrew Krelove op aangeven van Collymore de 0-2 op het bord zette. Met de goed keepende Patrick Martin van het ijs scoorde Collymore in de slotseconden nog in het lege net om de eindstand op 0-3 te bepalen.

Geleen coach Andy Tenbult maakte dat allemaal niet meer live mee. De Canadees werd halverwege de wedstrijd door scheidsrechter Ramon Sterkens bestraft met een match penalty voor belediging van de leiding. Tenbult was het niet eens met de beslissing van de referee na een aanvaring tussen Eaters-goalie Martin en een speler van Heerenveen.

Flyers blijft ondanks de overwinning op een vierde plaats in de competitie staan op respectievelijk één en drie punten van HYC en HIJS. Die beide ploegen speelden echter wel al twee wedstrijden meer. Door de afgelaste wedstrijd van zaterdag hoeft Heerenveen pas zondag weer aan te treden. Dan reist de ploeg af naar Tilburg.

Ook de positie van Eaters is na zondag onveranderd. De ploeg bivakkeert op de zesde plaats, één punt boven Eindhoven Kemphanen. Die twee ploegen ontmoeten elkaar aankomende zaterdag in Geleen.

Herentals - Dordrecht

Het woord 'doelpuntenfestijn' kan weer uit de kast worden gehaald. Herentals en Dordrecht scoorden zondagavond maar liefst 15 keer in Belgi√ę, waarbij de Lions uiteindelijk als winnaars van het ijs stapten. De grote man bij Dordrecht was Clinton Pettapiece, die vier goals en twee assists liet noteren.

Ontmoetingen tussen Herentals en Dordrecht lijken dit seizoen garant te staan voor veel doelpunten. Begin oktober sleepte HYC in Dordrecht een 7-9 overwinning uit het vuur, terwijl het zondag eindigde in een 7-8 zege voor de bezoekende Lions.

Don Nichols zette Dordrecht in de eerste minuut op voorsprong en de bezoekers bleven daarna vrijwel de hele wedstrijd aan de leiding. Maar tot de derde periode werd de marge nooit groter dan twee goals. Goals van John Versteeg en Clinton Pettapiece aan Dordtse zijde en Craig Voakes en Ben Vercammen namens de thuisploeg zorgden voor een 2-3 stand na de eerste doorgang.

Ook in de tweede periode hielden de ploegen het tempo hoog. Dordrecht kon goals noteren van Erik Vos, John Versteeg en Clinton Pettapiece (2x). Herentals hield aansluiting dankzij Craig Voakes, Yente Franssen en Patrick Prokop (short handed). HYC kwam nog op 5-5, maar de twee goals van Pettapiece zorgden toch nog voor een 5-7 tussenstand.

Nadat Clinton Pettapiece in de derde periode zijn vierde goal van de avond had binnengeschoten leek de wedstrijd redelijk gelopen, maar HYC zette door. Evan Mosey scoorde op een powerplay 6-8 en Craig Voakes maakte er met zijn derde van de avond 7-8 van met nog ruim drie minuten te spelen. De rood-witten konden in de laatste minuten de aansluitingstreffer echter niet meer scoren.

Pettapiece scoorde voor zijn uitbarsting van zondagavond pas twee keer in de reguliere competitie. Met zes doelpunten en 10 assists uit acht wedstrijden staat hij nu twaalfde in de topscorerslijst van de Eredivisie. Hij staat in punten gelijk met ploeggenoot Dan Koudys, die zondag drie assists pakte.

Craig Voakes gaat dankzij zijn drie goals en één assist van zondag nog steeds aan de leiding in de topscorerslijst. In punten (27) staat hij gelijk met Peter van Biezen van Tilburg, maar Voakes scoorde tot nu toe aanzienlijk meer goals (14).

Opvallend is dat Dordrecht nu drie van haar vier uitwedstrijden heeft gewonnen, terwijl thuis in vier wedstrijden pas één keer werd gewonnen. Dankzij de overwinning van zondag wordt het gat met Geleen en Eindhoven groter en behoudt de ploeg de aansluiting bij de top vier. In verliespunten staat Lions nu gelijk met HYC.

Herentals blijft ondanks het verlies derde in de competitie, maar voelt de hete adem van Heerenveen wel in de nek. De Friezen lopen twee wedstrijden achter en nog maar één punt.