Hijs uithof overzicht stadion 1011

25 mei 201410:27

Door Joep Meijsen

Voortbestaan Haagse ijsbaan in gevaar

Het is de vraag of Haagse ijshockeyers komend jaar nog terecht kunnen op De Uithof. De eigenaren van de verlieslatende accommodatie staan op het punt de handdoek in de ring te gooien.

Eerder al was duidelijk dat de ijshuren in Den Haag, die toch al tot de hoogste in Nederland behoren, fors worden verhoogd. Tegen Omroep West zegt voorzitter Harry Vlaardingerbroek van de vereniging dat dit betekent dat de contributies voor zijn leden met vierhonderd euro per persoon omhoog zou moeten.

Dit is volstrekt onacceptabel en zou feitelijk het einde van het ijshockey in Den Haag betekenen’, staat in de verklaring op de website van Hijs Hokij Den Haag waarover de regionale omroep schrijft. Een oplossing is alleen op korte termijn mogelijk. '‘Ik moet voor eind juni bij de bond de teams voor volgend seizoen opgeven. Maar als dit doorgaat is dat er geen een.’ De club hoopt nog op een oplossing vanuit de gemeente, maar vindt daar vooralsnog geen gehoor.

Directeur Eugene de la Croix van het complex stelt echter dat het louter de realistische prijs is van het gebruik van het complex en dat De Uithof de kortingen van de afgelopen jaren niet meer kan opbrengen. ' We hebben na een voor ons slechte winter alle vet op de botten weer verloren – en zoveel was dat al niet. Nu kan het niet langer.'

Aangezien hulp vanuit de gemeente niet waarschijnlijk is, dreigt een doemscenario. 'Het is realistisch te denken dat er na de zomer geen schaatsbaan meer is in Den Haag. Op dit moment heeft De Uithof geen toekomst. Verenigingen zeggen geen hogere huur te kunnen betalen, wij hebben geen geld om noodzakelijke investeringen te doen en we kunnen niet rekenen op reguliere subsidies. Daarmee valt na de zomer het doek. Het gebouw valt om, er is geen geld meer om te redden. Hoe spijtig dat ook is', aldus De La Croix.

Niet alleen de ijshockeyers zitten door deze aankondiging in nood. Ook voor de schaatsers die gebruikmaken van de vierhonderdmeterbaan dreigt het einde. Het Gewest Zuid-Holland en de KNSB zijn derhalve ook betrokken bij de zoektocht naar een oplossing.