Hys timeout in geleen 1213

26 april 201310:01

Door Joep Meijsen

Vraagtekens over competitie

Enkele weken na het einde van het seizoen bestaat er nog geen duidelijkheid over welke ploegen volgend jaar in de Eredivisie spelen of hoe de competitie-opzet eruit komt te zien.

Komende week komen de clubs weer bij elkaar om over deze onderwerpen te spreken. Duidelijk is wel dat het maximale aantal imports komend jaar verder wordt teruggebracht. Het maximum daalt van zes naar vijf. Het is echter mogelijk dat enkele clubs zichzelf een strengere beperking oplegt en met slechts drie buitenlanders aan het seizoen gaat beginnen.

Vooralsnog lijkt alleen de deelname van Den Haag, Tilburg, Heerenveen en Herentals aan de eredivisie zeker. Duidelijk is ook dat Dordrecht de stap omhoog wil maken, terwijl mogelijk ook een tweede Belgische club zou willen toetreden. Voor Eindhoven, Geleen en Amsterdam geldt dat er op verschillende onderwerpen sprake is van vraagtekens, hoewel men in principe wel in de Eredivisie wil blijven spelen.

Bij Geleen moet bijvoorbeeld op organisatorisch en financieel gebied nog veel gebeuren, Eindhoven ziet graag een andere, bredere competitieopzet, terwijl bij Amsterdam op beide gebieden nog niet veel duidelijk is. Het totale gebrek aan nieuws vanuit de clubs over spelers de laatste weken is een duidelijk teken dat het voor de clubs nog onduidelijk is hoe de zaken komend seizoen gaan verlopen.

Het lijkt waarschijnlijk dat de bekercompetitie zoals die afgelopen seizoen is gespeeld, geen herhaling krijgt. Vorig jaar werd gekozen voor een knock-out-systeem waarbij ook de clubs uit de Eerste Divisie meededen en de topteams later instroomden. Dit leverde tot de halve finaleseries weinig spanning op.